prachenskemuzeum.cz

Jiří Steiner, Petr Mano

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Prácheňské muzeum v Písku
termín: 2018/04/05 - 2018/04/29

poznámka:
Malé výstavní síně¨
Vernisáž (4.4) obrazů Petra Mano a Jiřího Steinera, dvou vrstevníků, kteří se objevili na písecké výtvarné scéně počátkem osmdesátých let minulého století, vedeni od počátku snahou vymanit se z područí oficiální ideologie a překročit hranici k svébytné tvorbě i za cenu mnohých omylů a chyb.
Ačkoliv Jiří Steiner Písek později opustil a přes dvacet let žije na statku v Pošumaví, zůstali oba autoři v úzkém spojení až do dnešních dnů, a přesto že se po umělecké stránce v mnohém rozcházeli ovlivněni rozdílnými výtvarnými styly, „Na stará kolena“ s překvapením zjistili, že se jejich práce sblížily, a že by společná prezentace mohla vytvořit konzistentní celek spojený podobnou poetikou, lehce morbidním humorem, ironií a odporem ke konzumní estetice.
Vystavená díla, kromě několika starších artefaktů pochází především z let 2016 – 2017 a návštěvníci výstavy budou moci spatřit nejen koláže a olejomalby, ale také Steinerovy výtvarně pojaté básně doprovázené kresbami. Podle autorů nejde rozhodně o výstavu bilanční, pouze se jejím prostřednictvím pokusí pootevřít dveře mezi realitou a fantazií, krutou společností a milosrdným snem.

Jiří Steiner, Petr Mano

prachenskemuzeum.cz
 

Jiří Steiner, Petr Mano

osoba   narození
Mano Petr   25. 5. 1961    
Steiner Jiří        

Jiří Steiner, Petr Mano

instituce, obec, adresa
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114