Kostel ve městě

typ výstavy: nevýtvarná
místo konání: Prácheňské muzeum v Písku
termín: 2009/11/07 - 2009/12/31

poznámka:
Písecký farní chrám Narození Panny Marie v životě městské komunity od středověku po současnost
Bezmála šest století starý vzácný obraz visel až do prosince 1975 na jednom z oltářů v píseckém farním kostele Narození Panny Marie. Písecké Madoně na něm zobrazené projevovali měšťané po staletí mimořádnou úctu. Právě na tento obraz a na jeho nevšední osudy mezi zdmi píseckého chrámu a ve městě samotném se mimo jiné zaměřuje výstava „Kostel ve městě“, která se v sobotu 7. listopadu otevírá v Prácheňském muzeu v Písku.
Letošní rok je vůbec ve znamení hlavního píseckého katolického chrámu. Na jaře bylo revitalizováno okolí kostela a probíhal průzkum na přilehlém zaniklém hřbitově. Nedávno byla poprvé pro širokou veřejnost zpřístupněna i sedmdesát jeden metr vysoká věž. Výstava v muzeu se tak zaměřuje na dosud opomíjené vnitřní vybavení kostela s důrazem na kusy, které pořídilo město jakožto patron kostela a i jednotliví měšťané. Mezi exponáty jsou k vidění například zachovalé původní části barokního oltáře nebo model staré gotické konstrukce krovu. Autoři výstavy nezapomněli ani na kostelní zvony, jejichž hlasy budou muzejními sály nepřetržitě znít.
Hlavní pozornost je však upřena na slavnou Píseckou Madonu. Obraz vytvořený na sklonku 14. století byl v Písku pokládán za zázračný. Při obléhání města v roce 1741 je a jeho obyvatele totiž Matka Boží, na něm vymalovaná, ochránila před zkázou. Písečtí poté slíbili, že vystrojí Madoně každé léto slavnostní procesí. Tuto tradici přerušil až komunistický režim a navíc byl originál obrazu v roce 1975 za podivných okolností ukraden. Zloděj nebyl dodnes vypátrán. Na výstavě se tak představí hned několik kopií Madony zhotovených ještě před krádeží. Zcela mimořádně bude navíc 14. a 15. listopadu z kostela zapůjčena i jeho replika, které dnes věřící projevují stejnou úctu, jako by se jednalo o originál.
Expozici dále doplňuje řada starých vyobrazení kostela. Další zajímavostí jsou dvě z nejstarších vedut města Písku. Obě jsou z 18. století a jejich originály zdobí jeden z bočních oltářů a kupoli kaple Svatého Jana Nepomuckého. Druhou z nich uvidí návštěvníci poprvé zblízka a to v reprodukci ve velikosti blízké originálu.
Výstavu doprovodí tři komentované prohlídky kurátora Mgr. Jana Adámka, který zájemce provede samotným kostelem v sobotu 12. prosince ve 14.30 hodin. O příběhu zázračného obrazu pohovoří 14. a 15. listopadu přímo v muzeu před nynějším originálem. Výstavu je možné shlédnout až do 31. prosince tohoto roku.

Kostel ve městě

instituce, obec, adresa
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

Kostel ve městě

instituce, obec, adresa
Kostel Narození Panny Marie, Písek (Písek), Bakaláře