prachenskemuzeum.cz

Jihočeští řemeslníci

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Prácheňské muzeum v Písku
termín: 2011/06/03 - 2011/07/03

poznámka:
Prácheňské muzeum v Písku se v posledních letech snaží podporovat a prezentovat tvorbu současných jihočeských řemeslníků. Všímá si těch, jejichž činnost vychází ze starých dovedností, a kteří používají tradiční přírodní materiály a zachovávají tak povědomí o práci našich předků. Po několika přehlídkách současné betlemářské tvorby tak chystá na měsíc červen výstavu Jihočeští řemeslníci. V té představí své výrobky přes šedesát řemeslníků z celých jižních Čech a názorně tak dokážou, že řemeslo v tomto kraji rozhodně nevymřelo a že tvořivosti, nápadů a zručnosti je mezi námi stále plno.
Výstava je zároveň představením webu, který v loňském roce spustil Jihočeský kraj ve spolupráci s Jihočeským muzeem v Českých Budějovicích. Internetový portál www.jihoceskaremesla.cz registruje velké množství jihočeských řemeslníků, je neustále aktualizován, obsahuje fotografie výrobků i videonahrávky z průběhu jejich tvorby. Portál by se měl stát centrem lidového řemesla a umožnit každému zájemci sehnat řemeslníka podle svých požadavků.
Největší zastoupení na výstavě mají kováři, následování keramiky, řezbáři a tvůrci zabývajícími se textilem. Naopak pouze jednoho zástupce mají již méně častá řemesla – bednářství, korytářství, měditepectví, provaznictví nebo výroba dřeváků.

Jihočeští řemeslníci

prachenskemuzeum.cz
 

Jihočeští řemeslníci

instituce, obec, adresa
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

Jihočeští řemeslníci

klíčové slovo
řemeslo