Miroslava Krausová: Návraty

typ výstavy: autorská
místo konání: Prácheňské muzeum v Písku
termín: 2012/08/03 - 2012/09/02

poznámka:
zahájení 2.8.2012
Výstava je retrospektivou a představuje výběr z autorčiných textilních a malířských prací za posledních 15 let.
Je jejím návratem ke klasickým textilním technikám, tkaní, výšivce a textilní aplikaci. Tyto techniky si Miroslava Krausová volí jako výrazový prostředek k velkoplošným textilním obrazům, v nich se odrážejí autorčiny prožitky, pocity, obdiv k přírodě i k zákonitostem běhu světa.
I v autorčiných malířských pracech a kolážích je patrné ovlivnění textilní tvorbou a využití textilních technik, které v letech 1973 - 1979 vystudovala na VŠUP v Praze.
Celou autorčinou tvorbou prolíná několik nosných témat: Návštěvník se může těšit například na cyklus Zahrady – impresionistické, výrazně barevné obrazy květin i zeleniny, skleníky, trpaslíci, psíci …. Hra barev, hra světla – světlo je barva a barva je světlo. Hra s atmosférou, se vzpomínkami.
Pohovka R-otoman vznikla ke 150. výročí narození Sigmunda Freuda, použití netradičních materiálů, odraz reminiscencí a vzpomínek.
Hravá díla autorky nacházejí protipól v monumentálních tapiseriích, které kladou důraz na kompozici jednoduchých prostorových obrazců, jejich vzájemných vztahů.
Součástí výstavy je prezentace nerezových šperků uměleckého a designového studia Cableart, ak. mal. Miroslavy Krausové a Ing.arch. Heleny Loudové .

Miroslava Krausová: Návraty

osoba   narození
Krausová Miroslava   28. 9. 1952    

Miroslava Krausová: Návraty

instituce, obec, adresa
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114