prachenskemuzeum.cz

Albert Patecky: The Prague Exhibition Zrušeno 1948

typ výstavy: autorská
místo konání: Prácheňské muzeum v Písku
termín: 2012/09/04 - 2012/09/30

poznámka:
Chodba u knihovny
Ukázka z výstavy amerického autora (s rodovými kořeny nedaleko Písku - v Cerhonicích)
připravované pro Prahu ve druhé polovině 40. let 20. století a následně vzhledem k politickým změnám v roce 1948 zrušenéVýstava amerického autora, jehož předci pochází z jihočeských Cerhonic. Albert Patecky byl průkopníkem abstraktní nefigurální malby na americkém středozápadně, v Portlandu ve státě Oregon.
Albert Patecky nikdy nenavštívil Československo, Českou republiku, dokonce ani nikdy nevkročil do Evropy. Nikdy se neprocházel po půdě, kde se narodili jeho rodiče a kde byli vychováni. Neznal své prarodiče, tety, strýce, ani své evropské bratrance a sestřenice. Nikdo z nich neopustil Evropu a on nikdy neodešel z Ameriky. Avšak jeho malby putovaly přes Atlantický oceán mnohokrát. Byly vystavovány v Německu, Francii a Itálii. Zanedlouho po těchto výstavách se začala plánovat také výstava jeho umění v zemi jeho předků, v Československu.
Během krátké doby, v letech 1947-48 se zdálo, že se výstava v Československu uskuteční. Albertův bratranec Karel nabídl, že zařídí výstavu Albertových maleb v Praze. Bylo to na začátku Albertovy umělecké kariéry, a tak jej tento návrh nesmírně zaujal. Bylo to v době, kdy se spolu se svými díly účastnil hodnocených soutěží po Spojených státech, aby upoutaly jeho malby zájem veřejnosti. Výstava jeho děl v Praze by určitě stála za vynaložené úsilí i náklady.
Tato výstava by mu poskytla možnost vystavit jeho radikální nový styl a jeho inovativní techniku malby na papír, postup nazývaný monotyp. Albertovo umělecké vzdělání bylo akademické a konzervativní. Dva profesionální malíři, u nichž v Portlandu studoval, byli realisté s výbornou technikou, nicméně inovace byla jejich slabou stránkou. Než se vydal na dráhu profesionálního malíře, studoval Albert na prestižní americké umělecké škole v New Yorku, Art Students‘ League. V roce 1945 se New York stal centrem umění a kladl silný důraz na avantgardní modernismus. V newyorském Muzeu nefigurální malby shlédl Albert první retrospektivní výstavu Vasilije Kandinskeho, raného zástupce abstraktního umění. Ve svých memoárech Albert říká, že právě tato zkušenost změnila jeho uvažování. Uvědomil si, že klíčem k modernímu umění byla kreativita a inovace. Do roku 1949 vytvořil mnoho nových děl, které chtěl světu ukázat. Pražská výstava by bývala zahrnovala díla kritického období kariéry Alberta Pateckého, kdy se vyvíjel styl jeho abstraktního umění, díky němuž se proslavil.
Historie však do lidských životů vstupuje dramaticky a nečekaně. V roce 1948 ukončila Komunistická strana Československa veškeré vyjednávání a naději na výstavu v Praze. Albert ve svém uměleckém životě pokročil dále a zakrátko se jeho malby staly pravidelnými exempláři na výstavách v Muzeu nefigurální malby v New Yorku. Hilla Rebay, kurátorka muzea, zasílala Albertovy malby do zahraničí, do Sao Paola, Říma, Kolína na Rýnem a zejména do Paříže, do galerie Salon des Realites Nouvelles. Začátek padesátých let byl vrcholem Albertovy dlouhé umělecké kariéry, jež ho vedla mnoha různými směry. Je těžké hádat, jak by byly Albertovy malby v Praze přijaty. Záznamy říkají, že František Kupka, průkopník abstraktní malby, měl v Mánesově galerii výstavu už v roce 1946.
Překlad a úprava textu: Jana Sázavská

Albert Patecky: The Prague Exhibition Zrušeno 1948

prachenskemuzeum.cz
 

Albert Patecky: The Prague Exhibition Zrušeno 1948

osoba   narození
Patecký Albert        

Albert Patecky: The Prague Exhibition Zrušeno 1948

instituce, obec, adresa
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114