prachenskemuzeum.cz

Ian Jacob Liska: Efekt motýlího křídla

typ výstavy: autorská
místo konání: Prácheňské muzeum v Písku
termín: 2012/09/05 - 2012/09/26

poznámka:
Ian Jacob Liška se narodil v Guatemale City v roce 1983. Kořeny rodiny Iana Lišky však pocházejí z jihočeského Písku. Proto také vysvětlení, proč autor z tak vzdálené destinace, si vybral ke své výstavě právě Písek.
Jeho dědeček Antonín Liška, / budoval spolu se svým kolegou Václavem Konštantem, velice úspěšně se rozvíjející konzervárnu na zpracování lesních plodů a kvašeného zelí – na místě nynějšího píseckého sídliště „Jih“/. Oba přátelé tvořili vynikající tandem. Antoní Liška jako bývalý „Baťovec“, zastával funkci manažera firmy a Václav Konstant svou odborností provoz konzervárenství.
Po únoru 1948 se rozhodli manželé Liškovi k odchodu do emigrace. Spolu s nimi odešli v roce 1956 i dvě malé děti, Petr /otec Iana Lišky, jehož rodina žije v Guatemale City/ a mladší Pavel /který se svojí rodinou žije v Texasu ve městě Huston /.
Babička Jarmila /narozená v Čimelicích/ provozovala v Guatemale velice úspěšný podnik s českým pečivem. Dědeček obchodoval s potravinářským zbožím. Dlouhé roky putovala pravidelná korespondence mezi Guatemalou a Pískem, mezi oběma přáteli – Antonínem Liškou a Václavem Konštantem.
Ze strany Československa byla korespondence přísně cenzurována, pošta přicházela otevřená a někdy nedorazila vůbec. Po odchodu rodiny Liškových do emigrace, byla rodina Václava Konštanta podrobována mnoha výslechů ze strany Státní bezpečnosti a její členové byli pod neustálým dohledem. Václav Konštant se svojí ženou Vlastou nemohli najít dlouhodobě zaměstnání. Václav Konštant pracoval řadu let jako nádeník na stavbách a jeho žena na příležitostných brigádách, jako práce v lese apod. Teprve v pozdějších letech se situace poněkud uklidnila a oba mohli zastávat stálejší zaměstnání.
Pouze jednou se manželé Konštantovi s Antonínem Liškou setkali a to na svém zájezdu do tehdejší Yugoslavie.
Antonín Liška byl služebně v Rakousku a v Yugoslavii se sešli.
Po roce 1989 plánovali Liškovi cestu do vlasti, ale Antonín Liška na jaře v roce 1990 náhle zemřel. Svou návštěvu uskutečnila již pouze paní Jarmila.
Jejich vnuk Ian Liška vystudoval střední a posléze Vysokou školu chemickou, kterou zakončil inženýrským titulem. Už od mládí byl inspirován jedinečným a rozmanitým prostředím Guatemaly a také velmi ovlivněn díly a tvorbou své sestry Anny, která je v Guatemale velmi známou malířkou. Ian se po ukončení studií přestěhoval v roce 2007 do Evropy, aby objevoval život a kulturu České republiky. Hodně rovněž cestoval po České republice i Evropě. Jeho aktivity postupně směřovaly stále častěji k malování. První výstava s názvem „Metamorfosis“ v roce 2009, představovala jeho přechod ze světa vědy do nádherného světa umění.V roce 2010 představil svoji druhou výstavu „Jeden krok před smysly“, v Latinsko-americké obchodní komoře v Praze.
Další výstava „V souladu s přírodou“ v roce 2011, se uskutečnila v galerii hotelu Karla IV. V Praze.V době svého ročního pobytu v Číně v roce 2011 – 2012, vystavoval Ian Liška své obrazy v hotelu Golden Tulip v Guangzhou.
Silně ovlivněn mocným spojením s přírodou, chce Ian ve svých dílech vyjádřit koncepty přirozeného vývoje, růstu a vnitřního spojení člověka se Zemí.
Jeho malířská cesta je v začátku. Zdá se však, že autor má jasnou vizi a tak se příznivci jeho obrazů mohou těšit na další vývoj jeho malířské tvorby. Cesty, kterými se bude začínající malíř Ian Jakob Liška v budoucnu svého uměleckého snažení ubírat, nám určitě chystají další nová překvapení.
Irena Mašíková Konštantová

Ian Jacob Liska: Efekt motýlího křídla

prachenskemuzeum.cz
 

Ian Jacob Liska: Efekt motýlího křídla

osoba   narození
Liska Ian   1983    

Ian Jacob Liska: Efekt motýlího křídla

instituce, obec, adresa
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

Ian Jacob Liska: Efekt motýlího křídla

osoba   narození
Mašíková Konštantová Irena   12. 10. 1950