František Doubek: Obrazy, kresby

typ výstavy: autorská
místo konání: Prácheňské muzeum v Písku
termín: 2020/11/20 - 2020/12/31

poznámka:
Galerie muzea a Rytířský sál
Výstava k nedožitým 80. narozeninám
_
Grafik, matematik, hudebník a typograf strávil většinu svého života v Písku, kde vyučoval na píseckém gymnáziu, dále působil jako zástupce ředitele na střední zdravotnické škole a od roku 1994 byl pedagogem na Soukromé střední výtvarné škole. V roce 2002 odešel do důchodu a realizoval některé rozsáhlé projekty jako např. kresbu erbů pro Ottovo nakladatelství v Praze. Výtvarně zmapoval písecká domovní znamení a městské znaky. K jeho oblíbeným námětům patřila architektura, rád kreslil především jihočeská historická města. Výstava se koná k příležitosti nedožitých 80. narozenin autora, které by oslavil v dubnu tohoto roku.
Hlavním spojovacím prvkem bohaté umělecké tvorby Františka Doubka je vynikající perfekcionismus ve ztvárnění všech výtvarných děl. Jeho kresba je dokonalá a plná smysluplných detailů. Zároveň také obsah ukazuje hlubokou erudovanost umělce, který zachycuje již někdy zapomenutou krásu odkazu našich předků.
Obsahem výstavy jso Doubkovy kresby, knižní ilustrace, návrhy medailí. Připomíná nám, jak velký byl rozsah témat a projektů umělce. V Galerii a Rytířském sále Prácheňského muzea budete moci zhlédnout grafické připodobnění řady evropských a českých měst, erby měst, české, evropské šlechty a církevních řádů a portréty osobností českých králů a královen. Zachycuje také významná česká města UNESCO.
Grafiky a kresby mají reprezentativní charakter a jsou velice vhodná pro propagaci naší kultury. Ukazují společné kořeny – architekturu, která nás spojuje s předchozími staletími, odkazy našich předků, kteří svým významem přinesly Evropě a tím také naší vlasti věhlas. Výstava potvrzuje celkovou vysokou kulturní úroveň, tvořivost, řemeslné dokonalosti, odvahu a velkorysost těch, kteří naší zemi po staletí vládli.
Gotické i barokní katedrály, renesanční centra měst, nebo klasicistní paláce po celé Evropě nám také dodnes připomínají, jak mnoho společného odedávna mají dnešní členské státy Unie.
Jiří Reiniš, prachenskemuzeum.cz

František Doubek: Obrazy, kresby

osoba   narození
Doubek František   21. 4. 1940    

František Doubek: Obrazy, kresby

instituce, obec, adresa
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

František Doubek: Obrazy, kresby

osoba   narození
Měřičková Martina