Animace 70: Sedm desetiletí ateliéru animace na UMPRUM

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie UM
termín: 2021/09/03 - 2021/10/10

poznámka:
Ateliér filmové a televizní grafiky UMPRUM slaví letos na podzim velké výročí, 70 let od svého založení. U příležitosti oslav připravuje výstavu, pásma projekcí, workshopy, konferenci nebo knihu nejen o své historii. Centrum dění se přesouvá do Galerie UM, která se po dobu výstavy ANIMACE 70 / Sedm desetiletí ateliéru animace na UMPRUM změní v kinosál.

Na úvod je potřeba uvést, že zdejší ateliér animace je nejstarší školou svého druhu v Česku. O zřízení specializovaného filmového ateliéru se začalo uvažovat už v létě 1945, krátce před tím, než UMPRUM získala status vysoké školy. Výraznou zakladatelskou osobností byl Adolf Hoffmeister, který se roku 1951 stal jeho prvním vedoucím. I v pozdějších letech se ve vedení vystřídaly známé osobnosti filmu a ilustrace – Miroslav Jágr, Zdeněk, Smetana, Jiří Barta, Jan Balej. Od konce roku 2010 vedl ateliér Jakub Zich, kterého nyní ve funkci nahradil Jan Drozda.

„Velmi pozoruhodná a v poměrech tuzemských vysokých uměleckých škol neobvyklá je kontinuita, kterou lze ve vedení ateliéru vysledovat. Nikdy tu totiž nedošlo k radikálnímu přelomu koncepce a hlavní etapy jeho dějin utvářeli lidé, které obvykle pojil vztah učitelů a žáků. Většina vedoucích i asistentů také pocházela přímo z řad jeho absolventů. S lehkou nadsázkou tak lze říci, že ve směřování ateliéru je dosud přítomen Hoffmeisterův zakladatelský duch“, říkají kurátoři výstavy.

Program a expozice v Galerii UM, které mapují 70 letou historii ateliéru, jsou postaveny především na jeho výstupech – krátkých studentských filmech a cvičeních. Během intenzivních dvouletých příprav jich bylo zmapováno více jak tisíc. Diváci mají možnost se s většinou z nich seznámit ve 30 tematicky zaměřených projekčních blocích. Těšit se můžou i na nejstarší filmy převážně z 60. a 70. let., které byly digitalizovány Národním filmovým archivem. Přes třicet z nich nebylo k vidění celá desetiletí. Každý den budou ve smyčce promítány dva půldenní bloky na vybrané téma. Uvedeny budou nejen snímky z počátků ateliéru, ale i sekce narativních filmů, loutkových „Dráty, kloubky, nitě“, experimentální pásmo „Laboratoř“, blok věnovaný UMPRUM „Od vrátnice po půdu“, filmy zaměřené na město „Fokus město“, současné a společné studentské projekty, nebo speciální „Pásmo nenasytného diváka“. Z významných absolventů, jejichž studentské a diplomové práce budou k vidění, můžeme jmenovat Petra Síse, Petra Poše, Andreu Tachezy, Václava Mergla, z mladší generace Filipa Pošivače, Lucii Štamfestovou, Kakalíka nebo členy tvůrčího týmu Amanita – Jakub Dvorský, Václav Blín, Jaromír Plachý a Radim Jurda. Filmový program výstavy představuje autory a autorky z celé sedmdesátileté historie ateliéru a pokrývá co možná největší šíři technik, stylů i postupů.

Oslavy 70. výročí Ateliéru filmové a televizní grafiky byly pojaty velkoryse. Výstava s projekcemi filmů není jedinou akcí. Pro zájemce, především žáky škol jsou připraveny různé workshopy. Na přelomu září a října se chytá tematicky zaměřená konference Kongres animace. Kromě toho na podzim vyjde kniha věnovaná ateliéru. „Během příprav jsme objevili spoustu zajímavých materiálů. Nešlo jen o filmy, ale i o různé fotografie a další podklady z nejrůznější doby. I proto jsme se rozhodli vydat knihu, která zmapuje historii ateliéru, bude stát na rozhovorech s absolventy, absolventkami i pedagogy a pedagožkami a představí i další materiály. Připravujeme i speciální web ateliéru se soupisem všech studentů, absolventů a pedagogů a kde budou postupně vyvěšovány digitalizované práce.“ přibližuje ambiciózní program kurátorka Michaela Režová.



realizační tým: Michaela Režová, Marie Barešová, Matěj Forejt
ve spolupráci s vedením ateliéru: Jan Drozda, Jakub Zich, Zuzana Bukovinská
dramaturgie pásem: Matěj Forejt, Michaela Režová
grafický design: Josefina Karlíková
produkce: Natalie Krausová, Šárka Váňová, Jiří Žák
architektonické řešení: Jakub Zich
animace znělky: Vojtěch Kočí
zvuk: Karel Jína
technická pomoc: David Pacult

zpracování filmového archivu: Zbyšek Semelka, Thanh Mai Tranová, Veronika Klimszová, Laura Hédervári, Matouš Valchář, Michaela Režová

zpracování archivu: Zbyšek Semelka, Kateryna Ruzhyna, Prohor Maiserov, Anna Roubalová, Anna Crhová, Ondřej Slavík, Michaela Režová

Animace 70: Sedm desetiletí ateliéru animace na UMPRUM

osoba   narození
Blín Václav   7. 5. 1975    
Dvorský Jakub   1978    
Janoušová Dorotka   18. 6. 1939    
Jurda Radim        
Kalika (Kakalík) David   25. 2. 1977    
Kočí Vojtěch        
Kremláček Josef   5. 3. 1937    
Mergl Václav   24. 8. 1935    
Pavlátová Michaela   27. 2. 1961    
Plachý Jaromír        
Poš Petr   2. 1. 1944    
Pošivač Filip   5. 8. 1986    
Prášil Jindřich (Jindro)   10. 8. 1953    
Sís Petr   11. 5. 1949    
Souček Jan   5. 5. 1941    
Štamfestová Lucie   6. 9. 1976    
Tachezyová Andrea   28. 12. 1966    

Animace 70: Sedm desetiletí ateliéru animace na UMPRUM

instituce, obec, adresa
Vysoká škola uměleckoprůmyslová (od 1945), Praha, Náměstí Jana Palacha 80

Animace 70: Sedm desetiletí ateliéru animace na UMPRUM

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2021   Animace 70 (Sedm desetiletí ateliéru animace na UMPRUM)
pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2021   Animace 70 / Animation 70 (Sedm desetiletí ateliéru animace na UMPRUM / 70th Anniversary of the AAAD's Studio of Animation)