Veronika Šrek Bromová: Časy mezi Časy

typ výstavy: autorská
místo konání: Městská galerie
termín: 2021/07/31 - 2021/10/10

poznámka:
-
Nová výstava městské galerie nazvaná Časy mezi Časy představí tvorbu uznávané české umělkyně Veroniky Šrek Bromové. Vernisáž výstavy se uskuteční v sobotu 31. července v 17.00 hodin před domem U Rytířů, jako hudební doprovod vystoupí skupina La Mimoza.
Výstavu představuje její kurátor Tomáš Pospiszyl slovy: „Výstava Veroniky Šrek Bromové obsahuje práce vzniklé v minulých třech letech i díla zcela nová. Autorka v nich používá řadu médií a materiálů: kreslí, maluje, fotografuje, natáčí videa, vytváří instalace z nalezených a různě upravovaných předmětů, experimentuje s textilem a keramikou, znovuobjevuje techniku kyanotypie a lákají ji možnosti aplikací, jako jsou instagram nebo messenger. Její rozmanitou tvorbu nejvíce strukturuje čas – lze ji vnímat jako záznamy příběhů uplynulých dnů, uskutečněných setkání a zachycených myšlenek a emocí.
Snad proto z množství postupů Veroniky Šrek Bromové vystupuje do popředí právě fotografie. Ta zastavuje určitou konstelaci světa, nabízí jeho statický obraz, jenž je v běžném, plynoucím světě neviditelný. Můžeme jej libovolně dlouho pozorovat, interpretovat nebo do něj, podobně jako autorka, aktivně vstupovat. Digitálně dokreslovaná fotografie je novodobou analogií čarodějných praktik, které dovolují vnímat svět v jiných časových dimenzích a snad ovlivnit i jeho budoucnost.“
Multimediální umělkyně Veronika Šrek Bromová (1966) absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. Po roce 1989 spoluformovala nastupující uměleckou generaci zkoumající výrazové možnosti fotografie, instalace a později videa.
Od roku 2011 žije ve Stříteži u Poličky, kde spolu s manželem Ivanem provozuje farmu, kulturní a vzdělávací centrum a galerii Kabinet Chaos.
V rámci výstavy proběhne v sobotu 4. září od 9.30 výtvarná dílna s autorkou, návštěvníci všech věkových kategorií tak budou moci aktivně proniknout do výtvarného světa Veroniky Šrek Bromové. Výstava potrvá v domě U Rytířů až do 10. října.
galerie.litomysl.cz

Veronika Šrek Bromová: Časy mezi Časy

osoba   narození
Šrek Bromová Veronika   12. 8. 1966    

Veronika Šrek Bromová: Časy mezi Časy

instituce, obec, adresa
Městská galerie, Litomyšl (Svitavy), Smetanovo nám. 10 (dům U Rytířů)

Veronika Šrek Bromová: Časy mezi Časy

osoba   narození
Pospiszyl Tomáš   8. 11. 1967    

Veronika Šrek Bromová: Časy mezi Časy

pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2021   Veronika Šrek Bromová: Časy mezi Časy