Studnice moudrosti

typ výstavy: kolektivní
místo konání: MeetFactory - Mezinárodní centrum současného umění / International Center of Contemporary Art
termín: 2022/01/19 - 2022/03/20

poznámka:
Na výstavě Studnice moudrosti / Wells of Wisdom hledáme odpovědi na otázky, jak tělesnost ovlivňuje naše chápání a prožívání světa, a jak může být samotné tělo zdrojem poznání.(1) Vycházíme ze zkušenosti, že tělo, které je ve společnosti patriarchátu (2) (v níž stále žijeme – to není středověk!) vnímáno jako společensky neutrální, prvotní „adamovské” a tedy přirozeně nadřazené, je tělo cis muže. Nás naopak zajímá zkušenost a poznání těl, která jsou z výše zmíněné perspektivy shledávána jako „jiná”, resp. příznaková. Nechceme ale pokračovat v binární logice a označovat tato těla pouze jako ženská. Pomyslná studnice moudrosti, k níž výstava odkazuje, do sebe pojímá bohatství a poznání, které přesahuje genderové identity cis a trans žen, jež jsou na výstavě zastoupeny většinově.

Zkušenost získanou tělesným prožíváním má každá*ý z nás, ale nelze ji popsat jako univerzální a to ani v případě stejného genderu. Přesto však hledáme, co vystavující v kontextu tělesnosti spojuje, aniž bychom zpochybňovaly jejich individualitu. Více než biologické procesy a zkušenosti, které se vážou například k proměnám těla, k prožívání cykličnosti nebo bolesti a slasti, nám před očima vyvstávají spojnice společenské. Uvědomujeme si, že nerovnosti, jež zakoušíme, nejsou našimi těly způsobeny, nejsou přirozené (nebo naopak nepřirozené či „deviantní“, pokud se vymykají genderové binaritě). Odlišnost našich těl od onoho „neutrálního“ patriarchálního těla však společnosti umožňuje tyto nerovnosti legitimizovat a normalizovat.

Výstava tudíž chce být prostorem k reflexi zranitelnosti našich těl, jež není dána domnělou křehkostí či slabostí, nýbrž nepřátelskostí androcentrického světa. Zároveň je ale oslavou jejich vitality a krásy. Převážná část vystavených děl se soustředí na ty nejintimnější tělesné partie, které vnímáme jako otisky subjektivity jejich autorek*ů i jako výrazné symboly – brány k moudrosti našich těl, uzlové body potěšení i bolesti, místa radostného dávání se druhým i místa plundrování a násilí. Jde o části našich těl, které musíme proti svojí vůli exponovat nebo zahalovat.

Vystavujícím je společná také otevřenost, s níž ke zkušenostem a poznání těla přistupují, přijímají ji (anebo se o přijetí prostřednictvím díla pokoušejí), zkoumají ji a podávají o ní výpověď. Důležité pro nás přitom bylo propojit v jeden živoucí celek díla různých generací, která se z různých perspektiv a pozic, ale vždy suverénně a sebe-vědomě obracejí k tělu jako zdroji poznání sebe sama a okolního světa. Vedle sebe tak stojí ilustrace Toyen z počátku 30. let, které překvapují svou aktuálností, feministicky orientovaná díla Jany Želibské z let šedesátých, dnes již ikonické fotografie Veroniky Šrek Bromové z konce minulého století nebo nejnovější díla mladých českých umělkyň Marie Lukáčové a Romany Drdové, která vznikla přímo pro tuto výstavu. Celek výstavy propojuje výrazná kurátorská vize výstavní architektury, realizovaná ve spolupráci s architektonickou dvojicí Stibitz & Stibitz.

Online katalog: https://galleryreader.com/exhibition/studnice-moudrosti/

Studnice moudrosti

osoba   narození
Béna Julie   1982    
Bouvy Aline   1974    
Daučíková Anna   18. 8. 1950    
Drdová Romana   1987    
Drucker Zackary   1983    
Ferrer Esther   19. 12. 1937    
Garbasz Yishay   1970    
Kmentová Eva   6. 1. 1928    
Lemsalu Kris   1985    
Lukáčová Marie   23. 11. 1991    
Szapocznikow Alina   16. 5. 1926    
Šrek Bromová Veronika   12. 8. 1966    
Toyen   21. 9. 1902    
Vlaschits Marianne   1983    
Želibská Shejbalová Jana   3. 5. 1941    

Studnice moudrosti

instituce, obec, adresa
MeetFactory, o.p.s, Praha, Ke Sklárně 3213/15

Studnice moudrosti

osoba   narození
Jindrová Tereza   8. 6. 1988    
Riebová Eva   5. 4. 1987    

Studnice moudrosti

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2022   Other Knowledge (Texts, Images, Documents)
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2022   Studnice moudrosti