Elena Lichá-Zábranská: Permakultúra

typ výstavy: autorská
místo konání: Stredoslovenská galéria
termín: 2008/02/06 - 2008/03/16

poznámka:
-
Rozmanitú tvorbu známej slovenskej výtvarníčky Eleny Lichej-Zábranskej prezentujú jej maľby, grafiky, fotografie i videozáznamy na výstave Permakultúra, ktorú dnes sprístupnili v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici.
"Permakultúra, čiže permanentná kultúra, je systém navrhovania trvalo udržateľných ľudských sídel podľa vzoru prírodných ekosystémov. Zahŕňa tvorivý prístup k plnohodnotnému spôsobu života. Jeho výsledkom je dizajn, ktorý vytvára a zanecháva permanentné hodnoty," vysvetlila kurátorka výstavy Martina Garajová.
Expozícia približuje dielo umelkyne, ktoré je o hľadaní stálych hodnôt, kladenia si otázok o permakultúrnom dizajne, teda spôsobe života smerujúceho k trvalej materiálnej i duševnej kvalite schopnej produkovať udržateľnú kultúru. Autorka citlivo reaguje na svet a podnety okolo seba. Uvažuje o ich nefalšovanosti a nad možnosťami vysporadúvania sa s nimi. Dielo sa stáva osobnou výpoveďou a súčasne hľadaním odpovedí na otázky ľudskej existencie.
Výstava Permakultúra je snahou o analýzu a predstavenie Zábranskej doterajšej silne individualistickej, autoreflexívnej a senzitívnej tvorby. Myšlienka je prvoradá, technické vypracovanie diel neslúži ako kritérium hodnoty. Obsah je prepojený s filozofickými úvahami o cieľoch a zmysloch života. V tvorbe rieši autorka bežné životné situácie, ale tiež komplikované väzby medzi človekom a človekom, mužom a ženou, človekom a prostredím, národom a rasou, a teda i zoskupenie viacerých názorov, myšlienok, duchovných i materiálnych kvalít preferovaných a spochybňovaných v súčasnom svete.
kultura.sme.sk, 11.2.2022

Elena Lichá-Zábranská: Permakultúra

osoba   narození
Lichá Zábranská Elena   9. 1. 1948    

Elena Lichá-Zábranská: Permakultúra

instituce, obec, adresa
Stredoslovenská galéria, Banská Bystrica (Banská Bystrica), Dolná 8

Elena Lichá-Zábranská: Permakultúra

osoba   narození
Garajová Martina        

Elena Lichá-Zábranská: Permakultúra

pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2008   Elena Lichá-Zábranská: Permakultúra