Jan Komárek

designér, režisér, fotograf, herec, choreograf

 

pohlaví: muž

NK AUT: xx0095153

poznámka:
Herec, režisér a světelný designér vystudoval propagační grafiku na pražské UMPRUM. Jako elév působil v loutkovém divadle Drak v Hradci Králové, poté v roce 1983 odešel do Francie, kde založil soubor MIMO theatre. Hrál vlastní představení pro školy jako loutkoherec a klaun. V roce 1985 přesídlil do Kanady, kde založil SOUND IMAGE THEATRE - autorské, výtvarné a pohybové divadlo, pod jehož hlavičkou vytvořil asi 20 představení. Jako světelný designér pracoval pro divadelní a taneční soubory v Torontu a Montrealu. Tam několikrát získal prestižní cenu Dora Mavor Moore za režii, světelný design a hudbu. V roce 2001 se vrátil zpět do Prahy, kde spolupracuje především s alternativní taneční scénou. Mezi jeho poslední projekty patří kritikou i diváky velmi kladně přijatý site-specific Tanec papírových tanečnic, Probouzení genia loci, Stolování a Tanec 3 sester. Jan je držitelem Ceny divadelní osobnost 2008 udělované festivalem příští vlna/next wave a Ceny za nejlepší světelný design 2010 (Zločin a trest / NANOHACH).

Jan Komárek

Světelný designér a tvůrce autorských, alternativních projektů, převážně ve stylu nonverbálního, pohybově- tanečního divadla. Studoval propagační grafiku na pražské UMPRUM, poté vystřídal rozmanitá zaměstnání a v roce 1983 emigroval do Francie, kde založil Mimo theatre a působil jako klaun a loutkář.
Po dvou letech odešel do kanadského Toronta, působil jako světelný designer v Torontu a Montrealu a založil autorské pohybové divadlo s živou hudbou Sound Image Theatre. Několikrát získal prestižní cenu Dora Mavor Moore za nejlepší inscenaci, scénickou hudbu, design a režii.
V roce 2001 se vrátil do Prahy, kde působí jako světelný designér, spolupracuje s taneční skupinou NANOHACH, košickým Divadlem Na peroně a vytváří pohybové, autorské taneční projekty, mimo jiné: Tanec papírových tanečnic, Zločin a trest, Probouzení Genia loci, Útroby krávy či Kampa sonata ( pro Pražské Quadriennale 2011). V roce 2009 získal cenu Divadelní osobnost roku udělovanou Festivalem Next Wave a v roce 2010 cenu za světelný design, v rámci festivalu Tanec Praha. Ve své tvorbě Komárek preferuje nedivadelní prostory a věří, že pohyb, zvuk a světlo jsou nerozlučně složky a měly by vznikat současně.
czechdance.info, 1.4.2019

Jan Komárek

 

Jan Komárek

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
???? - ????   Vysoká škola uměleckoprůmyslová (od 1945), Praha, propagační grafika

Jan Komárek

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Kanada
???? - ????   Toronto, Toronto

Jan Komárek

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
1983 - ????   český exil (Francie), *
1983 - ????   exil, *, Francie

Jan Komárek

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2011/09/03 -   Jan Komárek: DeRbrouk / DeRbeetle, Sýpka Klenová, Klenová (Klatovy)
kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2013/08/11 - 2013/10/31   Dream House, Sýpka Klenová, Klenová (Klatovy)
taneční vystoupení
termín   název výstavy, místo konání
2010/08/30 18:00   NANOHACH & Jan Komárek: Kafla ALERT! (identifikace nezvěstného...), DOX, Centrum současného umění / Centre for Contemporary Art, Praha

Jan Komárek

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2013   Abbé Libánský, Jan Komárek, Barbara Zeidler: Dream House, Galerie Klatovy / Klenová, Janovice nad Úhlavou (Klatovy)
pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2013   Dream House (komentovaná prohlída), Galerie Klatovy / Klenová, Janovice nad Úhlavou (Klatovy)
pozvánka nevýstavní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2010   NANOHACH & Jan Komárek: Kafla ALERT! ((identifikace nezvěstného...)), DOX, Centrum současného umění / Centre for Contemporary Art, Praha