David Ben Schelomo Gans

* 1541
† 1613

 

pohlaví: muž

poznámka:
David ben Šelomo Awza, zvaný Gans (1541 – 1613)
David Gans studoval ve Frankfurtu n. M., Bonnu, Krakově. Od r. 1564 se na pražské ješivě (vyšší náboženské škole, připravující studenty na povolání rabína) učil u rabiho Löwa. Působil jako židovský rabín v Praze.

Gans se, jako první učenec pražského ghetta, specializoval na astronomii, geografii a historii. V období poměrné tolerance, jíž se pražská židovská obec těšila za vlády Rudolfa II., navázal Gans kontakty s křesťanskými učenci (Brahe i Kepler), s kterými konzultoval matematické a astronomické problémy.

Je autorem děl "Cemach David" (Davidova ratolest). V prvním díle líčí sled židovských dějin od stvoření světa až do roku 1592. Zejména jsou hodnoceny pasáže popisující pražské Židovské město. Ve druhém díle "Jemot olam" (Dny světa) seznamuje čtenáře s událostmi obecných dějin. Další práce týkající se astronomie "Magen David" (Štít Davidův) – kompendium soudobých znalostí o astronomii, které napsal pro jeho syny. Vyšlo v Praze 1613. V dalším rozsáhlém díle "Nechmad ve-Naim" (Příjemný a milý) předkládá Gans vyčerpávající zprávu o soudobé astronomii. Pojednává o hodnotě této vědy, informuje o historickém podílu židovských i nežidovských vědců na jejím rozvoji, podává výklad zodiaku, planetách, Slunci o ekliptice. Zároveň tu poprvé seznamuje hebrejského čtenáře s obrazem moderního světa, zásadně pozměněného zeměpisnými objevy.

Jsou zde zachovány zprávy o korespondenci s Tychononem Brahe i Johannesem Keplerem. Z této práce pochází i popis Tychonovy observatoře v Benátkách nad Jizerou. Gans se zde zúčastnil několikrát pozorování hvězdné oblohy a na oplátku pro Tychona Brahe přeložil do němčiny středověké hebrejské astronomické tabulky. Gans je pochován na Starém židovském hřbitově. Na náhrobním kameni je nápis:
“Zde jest skryt mudrc, náš učitel Rabbi David Gans, autor spisu Cemach David, syn našeho učitele rabína Salomona Ganse. Jeho duše budiž spjata ve svazku života.“

Nad Davidovou šesticípou hvězdou je náznak husy (německy Gans, hebrejsky awza). Na tomto hřbitově je pochován také další astronom a lékař, žák Galileiho, rodák z Kandie na Krétě Josef Šelomo Delmedigo (1591 až 1655).

David Ben Schelomo Gans

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
1988/06/10 - 1988/10/30   Prag um 1600: Kunst und Kultur am Hofe Rudolfs II., Villa Hügel, Essen

David Ben Schelomo Gans

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1988   Prag um 1600 (Kunst und Kultur am Hofe Rudolfs II.), Luca Verlag, Lingen