Josef Stránský

* 10. 12. 1914, Havlíčkova Borová (Havlíčkův Brod), Česká republika (Czech Republic)
† 21. 6. 1944, Francie (France)
voják, letec

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: mzk2004245758

poznámka:
+ padl v Normandii u 21. perutě RAF

Josef Stránský

Josef Stránský se narodil v Borové, Josefu a Marii Stránským. Po krátkém zaměstnání v kovovýrobě nastoupil na vyšší státní průmyslovou školu v Pardubicích, kde v roce 1934 maturoval. Prezenční vojenskou službu nastoupil u Dragounského pluku 8 v Pardubicích. Po absolvování záložní důstojnické školy se jako četař aspirant jezdectva, přihlásil dobrovolně do vojenské akademie. Základní letecký výcvik absolvoval v Prostějově a v roce 1938 byl vyřazen jako poručík letectva. Od 1. září 1938 byl poručík Stránský přidělen k Leteckému pluku 5 v Brně, kde sloužil za mobilizace u bombardovací letky. Dnem 1. března 1939 zde byl jmenován polním pozorovatelem-letcem a pilotem vícemístných letounů.
Po okupaci odešel Josef Stránský 15. června 1939 do zahraničí. Byl jedním z prvních letců, kteří se přihlásili v Malých Bronowicích u Krakova, kde se soustřeďovala československá vojenská jednotka. V červenci 1939 odjel s ostatními letci do Francie, kde byl zařazen jako seržant a později jako poručík do francouzského letectva. Létal na dvoumotorových letounech typu Bloch na letecké základně v Toulouse. Po porážce Francie se koncem června 1940 dostal do Velké Británie.
Ve Velké Británii u britského královského letectva absolvoval přeškolení na dvoumotorové britské bombardovací letouny u 24. perutě RAF a od 21. března 1941 přešel k 311. československé bombardovací peruti. Byl jedním z jejich nejlepších pilotů a od 27. března 1942 se stal velitelem její B letky. V rámci 311. perutě vykonal řadu bombardovacích náletů na Německo a obsazenou západní Evropu. Od 1. února 1943 do 10. srpna 1943 byl S/Ldr Josef Stránský velitelem československé operační výcvikové letky. Na podzim roku 1943 se znovu vrátil k bojovým operacím. Prodělal přeškolení na rychlé dvoumotorové bombardovací letouny De Havilland Mosquito, které mohly díky své rychlosti napadat cíle v Německu bez obav dostižení nepřátelskými stíhači. Od 6. března 1944 působil u britské 21. perutě jako velitel letky. Tato peruť byla zařazena do taktického letectva a útočila na cíle v západní Francii při přípravě spojenecké invaze a později na podporu spojeneckého postupu.
Josef StránskýDne 21. června 1944 v 00.59 hodin odstartoval kapitán Stránský se svým navigátorem P/O Františkem Boudou na letounu Mosquito FB.Mk.VI označeném NT 122 k operačnímu letu, ze kterého se nevrátil. Oba českoslovenští letci jsou pohřbeni na britském vojenském hřbitově St. Valery en Caux ve Francii.
Vedle vysokého britského vyznamenání Distinguished Flying Cross byl kapitán Stránský vyznamenán čtyřikrát Československým válečným křížem, čtyřikrát československou medailí Za chrabrost a dalšími československými, francouzskými a britskými řády a vyznamenáními. In memoriam byl 31. prosince 1946 povýšen do hodnosti štábního kapitána letectva, po roce 1989 pak do hodnosti plukovníka letectva.
Josef Stránský bojoval za svobodu národa a vlasti a za tento cíl položil oběť největší - svůj život.
zdroj - www.havlickuvkraj.cz