Jiří Holna

* 22. 7. 1970
publicista

 

pohlaví: muž

poznámka:
NK ne - 2019/10

režisér filmu: Fotograf František Drtikol

Jiří Holna

absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Postupně pracoval v několika vydavatelstvích, vesměs zaměřených na ekonomická periodika nebo literaturu. Od roku 2011 je generálním ředitelem Nakladatelství C. H. Beck pro Českou a Slovenskou republiku, jednoho z nejvýznamnějších evropských nakladatelství specializujících se na právnickou a ekonomickou literaturu. Dokumentární tvorba tedy není jeho zaměstnáním, ale spíše koníčkem.
V 90. letech v rámci mimořádného studia navštěvuje režijní semináře na FAMU. V roce 1997 je přizván režisérem T. Petráněm k tvorbě cyklického hodinového měsíčníku ArteFakta „o možných cestách v umění" pro Českou televizi. Na pořadu se podílí zprvu jako autor námětů a scénářů a posléze i režijně. V roce 1998 v rámci tohoto cyklu natáčí krátkometrážní dokumenty JUBILEUM (portrét legendárního filmaře Alexandra Hackenschmieda u příležitosti oslavy jeho devadesátých narozenin v New Yorku) a POUTNÍK S KAMEROU (pro českou veřejnost spoluobjevuje tehdy prakticky neznámého fotografa Bedřicha Grünzweiga). Od roku 1999 produkuje vlastní dokumentárních filmy pod značkou 4 FILM. Ve spolupráci s fotografkou Jolanou Havelkovou (taktéž absolventkou mimořádného studia FAMU) vytváří snímky FOTOGRAF FRANTIŠEK DRTIKOL (2000) a SLOVO A OBRAZ PODLE TOMÁŠE ŠPIDLÍKA (2008).
zdroj: www.csfd.cz

Jiří Holna

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2012/03/29 - 2012/04/29   Cesta světla - Mýty, filosofie a spiritualita ve výtvarném umění, Kolín (Kolín), Kolín (Kolín)

Jiří Holna

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2012   Cesta světla (Mýty, filosofie a spiritualita ve výtvarném umění), Polabská kulturní společnost, Kolín (Kolín)
pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2012   Cesta světla (mýty, filosofie a spiritualita ve výtvarném umění)

Jiří Holna

encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2006   Nová encyklopedie českého výtvarného umění (Dodatky), Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1998   Foto Praha - Kolín, Umění a řemesla, 59-62

Jiří Holna

filmová projekce
termín   název výstavy, místo konání
2001/02/15   Fotograf František Drtikol, Galerie Františka Drtikola, Příbram (Příbram)