foto - J.F.Langhans, cs.wikipedia.org

František Schwarz

* 8. 5. 1840, Pardubice (Pardubice)
† 4. 5. 1906, Plzeň (Plzeň-město)
politik, novinář

 

pohlaví: muž

NK AUT: jk01111211

poznámka:
Autor publikací o veřejné správě.
S Nerudou vydával obrázkový týdenník Rodinná Kronika.
zakladatel Plzeňských novin
1883 zvolen poslancem do sněmu za Rokycansko-Blovicko
od roku 1891 poslancem za Plzeň v říšské radě
spoluzakladatel plzeňského cukrovaru

František Schwarz

Vystudoval matematiku, deskriptivní geometrii, statistiku a národní hospodářství na německé technice v Praze. Během studií se seznámil s předními novináři a literáty (Vítězslav Hálek, Jan Neruda aj.) a zapojil se do kulturního života. Už jako dvacetiletý vydal almanach Růže a přispíval do časopisu Čas (redaktorem byl Vincenc Vávra Haštalský). Po neshodách s vydavatelem celá redakce v roce 1862 odešla a založila nový časopis, Hlas. Téhož roku se Schwarz pokusil vydávat ilustrovaný časopis Rodinná kronika, to však skončilo nezdarem a finanční ztrátou. Vedle toho se podílel na organizování kulturních akcí, například svatojánských slavností 1862 (první velká národní událost po r. 1848, Schwarz o ní vydal publikaci) a Havlíčkovy slavnosti v Borové, kde byl jednatelem.
V roce 1864, s blížícími se parlamentními volbami, jej čeští poslanci požádali, aby odjel do Plzně, kde tehdy dominovali Němci, s cílem podpořit tam českou věc. V Plzni pak prožil celý zbytek života. Podílel se na vydávání Plzeňských novin a s pomocí anonymní brožurky úspěšně agitoval za založení české střední školy a divadla. Koncem roku 1865 byl jmenován okresním tajemníkem. Když pak v létě 1866 vtrhla pruská vojska na Plzeňsko po prohrané bitvě u Hradce Králové a většina rakouských úřadů přestala fungovat, vedl Schwarz jednání s nepřítelem a prováděl likvidaci škod.
V samosprávě plzeňského okresu působil Schwarz 40 let. Během té doby soustavně podporoval českou kulturu, ať již činností ve spolcích Sokol, Hlahol aj., nebo jako předseda plzeňského odboru Matice školské, která zajistila založení a provoz českých škol ve Stříbře a Nýřanech. Byl také ředitelem plzeňského muzea.
V roce 1883 byl zvolen do českého zemského sněmu za okresy rokycanský a blovický a funkci poslance tohoto sněmu vykonával v letech 1883–1889 a 1891–1903. V letech 1891–1903 byl navíc poslancem říšské rady za město Plzeň.
Schwarz byl rovněž činný literárně. Vydal řadu publikací v oboru místní samosprávy (např. Jak by politické a finanční zřízení mělo býti upraveno – anonymně; Starosta Václav Dobrovský, reformátor obce nezdarovské) a rolnictví (Nové upravení daně pozemkové v okresu Plzeňském). Z francouzštiny přeložil Tocquevillův spis O demokracii v Americe.
Během svého působení si Schwarz získal respekt a vděčnost plzeňských občanů obětavou vlasteneckou prací. Pozoruhodné přitom je, že byl v administrativě samoukem – na rozdíl od většiny úředníků na podobných významných pozicích mu chybělo právnické vzdělání.
cs.wikipedia.org, 2013/03/15

František Schwarz

foto - J.F.Langhans, cs.wikipedia.org
 

František Schwarz

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Plzeň (Plzeň-město), Plzeň (Plzeň-město), zakladatel Plzeňských novin, spoluzakladatel plzeňského cukrovaru
???? - ????   Praha, Praha
1906 - ????   Ústřední hřbitov Plzeň, Plzeň (Plzeň-město), Plzeň-Doubravka, pohřben

František Schwarz

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *

František Schwarz

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2011   Čestné hroby města Plzně, Správa hřbitovů a krematoria města Plzně, Plzeň (Plzeň-město)
encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2000   Slovník českých autorů knih pro chlapce (a nejen pro ně), Nakladatelství Ostrov, Praha
www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   František Schwarz (1840-1906) (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
kalendárium
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2006   Zapomenuté plzeňské osobnosti (Kalendárium na rok 2006), Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Plzeň (Plzeň-město)