Jan Port

* 29. 6. 1894, Nová Huť, Dýšina (Plzeň-město), Česká republika (Czech Republic)
† 10. 5. 1970, Praha, Česká republika (Czech Republic)
překladatel, dramatik, spisovatel, historik umění, dramaturg, teatrolog

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jk01100619

poznámka:
Pseudonym
Žuk, Jan, 1894-1970
PhDr.

Jan Port

Byl vnukem J. R. Porta, majitele knihtiskárny v Plzni a vydavatele Plzeňských listů. Vystudoval Filosofickou fakultu University Karlovy v Praze. V roce 1930 získal titul doktora filosofie.
V letech 1921 až 1945 působil ve Vinohradském divadle v Praze, nejdříve jako tajemník, od roku 1937 i oficiálně jako režisér. Na scénách Městského divadla na Král. Vinohradech se podílel na 56 hrách a také vytvořil 35 malých rolí, rovněž navrhl desetkrát kostýmy. Od roku 1932 režíroval rovněž celkem 26 her pro děti, které často sám upravoval pro divadlo. Při realizaci spolupracoval např.s jevištními výtvarníky Josefem Wenigem (jedenáct výprav pro dětské hry), Adolfem Wenigem, Vlastislavem Hofmanem, Jiřím Soukupem, J. Rabanem a dalšími.
Publikoval v denících a časopisech České slovo, Svobodné slovo, Lidová demokracie, Květy, Český svět, Venkov, Eva, Modní revue, Scéna, Divadlo, Světozor, Československé divadlo, Národní divadlo, Časopis Národního musea, Duchovní pastýř, Československý loutkář, Vlasta, Ochotnické divadlo, Komedia,Česká literatura, Divadlo lidové tvořivosti a v publikacích Městských divadel pražských, včetně ročenek Kruhu solistů. Pro literární příspěvky používal často pseudonym Jan Žuk, resp. Jan Port–Žuk nebo je podepisoval šiframi Dr. J. P.; J. P.; J. Ž.; R. T. Některé hry nebo úpravy podepisoval též jako Maruška Jarošková nebo Karla Spáčilová.
V období druhé poloviny okupace kryl svým jménem spolu s režisérem Františkem Salzerem ve Vinohradském divadle, uměleckou činnost jevištního a kostýmního výtvarníka Františka Zelenky, který nesměl z rasových důvodů v divadle již oficiálně působit.
Po válce, po odchodu z divadla, působil v divadelním oddělení Národního muzea a jako pedagog na pražské DAMU, kde přednášel kostýmní výtvarnictví.
S manželkou Naděždou (rozenou Noskovou) měl dceru Naděždu.
Jeho literární pozůstalost, čítající přes 300 položek, je uložena v pražském Národním muzeu.
cs.wikipedia.org, 2013/03/15

Jan Port

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Národní muzeum, Praha, Václavské náměstí 68, divadelní oddělení
???? - ????   Praha, Praha

Jan Port

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *

Jan Port

encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2016   Slovník historiků umění, výtvarných kritiků, teoretiků a publicistů v českých zemích a jejich spolupracovníků z příbuzných oborů (asi 1800-2008) (2. svazek N-Ž), Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
kalendárium
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1994   Kalendárium osobností západních Čech na rok 1995, Státní vědecká knihovna, Plzeň (Plzeň-město)

Jan Port

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1959   František Tröster, Svaz československých divadelních umělců, Praha
kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1968   Dějiny českého divadla (I), Academia, nakladatelství Československé akademie věd, Praha