Miroslav Vitouš

* 6. 12. 1947
hudebník

 

pohlaví: muž

NK AUT: ola2002157931

poznámka:
Viz též
Junior trio

Miroslav Vitouš

V šesti letech začal hrát na housle, v deseti na piáno a když mu bylo čtrnáct, začal hrát na kontrabas. Jedna z jeho prvních skupin se jmenovala Junior Trio. Na bicí s ním hrál jeho bratr Alan a na klávesy jiný známý český muzikant Jan Hammer. Studoval hudbu na Pražské konzervatoři. Mezitím zvítězil v mezinárodní hudební soutěži ve Vídni a zajistil si tak stipendium na Berklee College of Music v americkém Bostonu.
Jde o virtuózního hráče na kontrabas a baskytaru. Patří mezi nejlepší kontrabasisty světa vedle Niels-Henninga Ørsteda Pedersena, Briana Bromberga, Christiana McBridea, Scotta LaFara a Davea Hollanda. Brilantní ukázka jeho tvorby a jeho hry na kontrabas se nachází na albu Now He Sings, Now He Sobs (1968), na kterém se podíleli Chick Corea a Roy Haynes. Toto album ukazuje jejich silný rytmický smysl, geniální muzikantské cítění a naprostou jistotu hry. Píseň My One and Only Love, která pochází z tohoto alba, se řadí mezi jazzové standardy a album samo se v roce 1999 dostalo do Grammy Hall of Fame Award.
Jako zakádající člen jazz fusionové skupiny Weather Report spolupracoval s muzikanty jako jsou Jan Hammer, Freddie Hubbard, Miles Davis, Chick Corea, Wayne Shorter, Joe Zawinul.
cs.wikipedia.org, 2013/05/08

Miroslav Vitouš

rok od - do   instituce, obec, poznámka
1968 - ????   Spojené státy americké (USA)

Miroslav Vitouš

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   Junior trio, *1961
1968 - ????   český exil (Spojené státy americké), *
1968 - ????   exil, *

Miroslav Vitouš

www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Miroslav Vitouš (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org