Josef Schöbl

* 16. 8. 1837, Plzeň (Plzeň-město), Česká republika (Czech Republic)
† 6. 4. 1902, Praha, Česká republika (Czech Republic)
přírodovědec, lékař

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jk01111071

poznámka:
MUDr.

Josef Schöbl

Narodil se 16. srpna 1837 v Plzni. Vystudoval gymnázium v Jičíně a akademické gymnázium v Praze. Během středoškolských studií se zajímal o botaniku a entomologii; ve škole platil za autoritu, když bylo potřeba určit rostlinu nebo živočicha, a už tehdy psal články do časopisů Lotos a Živa.
Po maturitě nastoupil na filosofickou fakultu, kde studoval zoologii, srovnávací anatomii a mikroskopii. Vytvořil tehdy řadu preparátů, které byly zařazeny do sbírek univerzitního zoologického muzea, a tak dobře ovládl injekční techniku, že byl srovnáván s předními odborníky té doby.
Za svou vědeckou činnost měl přislíbeno místo asistenta na katedře zoologie, ale nakonec jej nezískal. Obrátil se proto na studium lékařství. Roku 1861 se stal doktorem medicíny a o rok později doktorem chirurgie. Pracoval v oboru gynekologie a porodnictví. I zde mu nejprve nabídli místo asistenta na katedře, pak ho ale opět předešli jiní.
Na výzvu profesora Hasnera nastoupil jako asistent na oční klinice. Byl oblíbeným pedagogem, zejména u zahraničních studentů, a roku 1865 za nepřítomnosti profesora rovněž přednášel. Po čtyřech letech mu však skončila smlouva a Hasner mu ji ani neprodoužil, ani mu neumožnil habilitaci. (Záležitost možná souvisela s tím, že ho prof. Hasner pro jeho příjmení zprvu považoval za Němce.)
Schöbl po tomto dalším neúspěchu odešel do (Bílých) Poličan u Hořic jako praktický lékař. Roku 1866 ho tam zastihla prusko-rakouská válka, během níž ztratil veškeré jmění včetně velké části sbírek.
V té době zemřel zemský oční lékař Josef Pilz a František Ladislav Rieger pomohl Schöblovi, aby se stal jeho nástupcem. Byl do této funkce zvolen českou většinou na českém zemském sněmu, musel ale snášet nepřízeň německého zemského maršálka. Vedle náročné praxe ve volném čase pokračoval ve vědecké činnosti v oboru oftalmologie a srovnávací anatomie. Statistika uváděla, že v letech 1871-81 ambulantně léčil 32.290 nemocných.
Roku 1883 se stal řádným profesorem české univerzity v Praze.
Zemřel po krátké střevní nemoci 6. dubna 1902 v Praze. Pohřben byl za velké účasti na Olšanských hřbitovech.
Byl vzpomínán jako obětavý lékař a plodný vědec, který houževnatě překonával množství překážek. Současníci oceňovali i jeho lidumilnost a štědrost. Operací šedého zákalu navrátil za třicet let zrak 5000 slepcům. Léčil také přes 300.000 chudých očních pacientů. Vlastenectví projevil tím, že dal přednost úkolům v Čechách před nabídkami zahraničních univerzit. Shromáždil množství oftalmologických preparátů.
Získal titul dvorního rady. Roku 1898 byl vyznamenán řádem železné koruny III. třídy. Byl členem České akademie, Královské české společnosti nauk a několika zahraničních společností.
cs.wikipedia.org, 26.7.2016

Josef Schöbl

Josef Mukařovský: Josef Schöbl, 1882
 

Josef Schöbl

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Plzeň (Plzeň-město), Plzeň (Plzeň-město)

Josef Schöbl

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *
1890 - ????   Česká akademie věd a umění, *

Josef Schöbl

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2004   Členové České akademie věd a umění 1890 - 1952, Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Josef Schöbl (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
kalendárium
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2006   Kalendárium osobností západních Čech na rok 2007 (Textová část), Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Plzeň (Plzeň-město)