Eliška Wiesenbergerová, Jakub Deml. Foto archiv dr. Vladimíra Binara, rektoris.wz.cz

Eliška Wiesenbergerová

* 26. 5. 1868, Točník (Beroun), Česká republika (Czech Republic)
† 13. 3. 1918, Žebrák (Beroun), Česká republika (Czech Republic)
mecenáška

 

národnost: česká
pohlaví: žena

poznámka:
NK ne - 2016/07
rodné jméno
Zacharová, Alžběta Anna, 1868-1918

Eliška Wiesenbergerová

Alžběta Anna (jinak Eliška) se narodila 26.5.1868 v Točníku čp.1, v rodině Šebestiána Zachara, sládka v místním pivovaru a Marie roz. Havlíkové ze Žebráku (pocházející z rodu Nejedlých, puchmajerovských to obroditelů českého jazyka a národa). R. 1880 se celá rodina stěhuje do Kladna, a r. 1899 zde kupují Parostrojní pivovar a sladovny Kročehlavy-Kladno.
Eliška se na Kladně 11.1.1890 provdává za Ottu Martina Wiesenbergera, továrníka ze Žebráku čp.67 a majitele místních koželužen. Eliška byla ženou mimořádně inteligentní, s hlubokými uměleckými zájmy. Naneštěstí u ní v jejím zralém věku propukla tuberkulóza, která na jedné straně prohloubila její vášnivý vztah k životu a umění, na druhé straně jí však rychle ubírala sil. Za této situace, o níž všichni věděli, že je beznadějná, se k ní její manžel i bratr Otakar Zachar chovali mimořádně velkoryse a shovívavě, jakkoliv její způsob života vybočoval z tehdejších představ o usedlém a harmonickém životním stylu podnikatelských rodin oné doby. Továrník Wiesenberger poskytuje Elišce kvůli jejímu špatnému tělesnému i duševnímu zdravotnímu stavu veškeré možnosti rozptýlit se knihami a hudbou.
V září r. 1912 se Eliška seznamuje při jedné ze svých častých návštěv literárního salonu R. Svobodové s Jakubem Demlem. Rozvinul se mezi nimi hluboký, i když rozporuplný citový vztah, který v rodinách Zacharových a Wiesenbergerů vyvolával zděšení a bezradnost. Eliška se stává nejštědřejší Demlovou mecenáškou a Demlovo přátelství oplácela oddanou láskou, která však byla zneužita proti ní i proti knězi a básníkovi. Spolu s J. Demlem zpočátku podporovala i Josefa Váchala, v jehož ateliéru v Lužické ul. v Praze, Deml v té době živořil.
V létě 1913 je Deml hostem manželů Wiesenbergerových v Žebráku. Pobyt končí skandálem: "A proč jsem ze Žebráku vypovězen? Půjčil jsem paní Elišce oba poslední archy mé knihy, a ona druhý den mi je nesla, ale cestou je ztratila... člověk, který je našel, donesl je mým a Eliščiným úhlavním nepřátelům: na faru a továrníku Wiesenbergerovi... Strašná katastrofa: Jakub Deml kněz konečně jest usvědčen ze svůdnictví, z cizoložství - a Bůh ví, z čeho ještě: neboť toto vše našli žebráčtí kritikové v oněch dvou natištěných arších mé knihy "Pro budoucí poutníky a poutnice" (a já to přece chystal pro VEŘEJNOST!): depeše, telegramy a automobily lítají teď na vsje strany... Eliška odjela z domu, doufajíc, ze její bratr, Otto Zachar, sládek a LITERÁT na Kladně, bude míti pro ni porozumění a zastane se jí... Ale ten, jsa podveden a naveden p. Wiesenbergerem, vrhl se na ni tak surově, že paní Eliška přiletěla za mnou v noci do hotelu (já byl v JINÉM hotelu), chtějíc si vzíti život... Rozhodla se odjeti KAMKOLI do světa, upadala v mdloby, nemohl jsem ji opustit: byli jsme v Čáslavi, v Jihlavě - ale nemohu Vám to vypsati..." (v dopise Deml Balcárkovi, 26. VII. 1913) Zoufalý Jakub Deml pověřuje F. X. Šaldu, aby knihu Pro budoucí poutníky a poutnice vydal v případě, že by "mne moji nepřátelé do té chvíle zabili..." Deml a paní Eliška žijí krátký čas v Praze, scházejí se v ateliéru J. R. Marka, ale Wiesenberger platí detektiva a dává svou ženu sledovat. Rodina Wiesenbergů se všemožně snažila tomuto vztahu zabránit. Po rodinné poradě s Eliščiným bratrem Otakarem Zacharem nalezne se možné řešení, které by ještě mohlo zabránit skandálu: dát Elišku do nervového sanatoria dr. Kramera v Bubenči. Celá akce je provedena promyšleně a nečekaně. Večer dne 6.9.1913 vtrhnou do bytu dva silní muži a bránící se Elišku surově odvlečou do připraveného povozu. Deml je v tom čase nepřítomen a služka marně brání svou paní proti přesile.
O skandálu jsou dobře informovány konsistoře v Brně i v Praze, a tak 29. září 1913 zakazují Demlovi sloužit mši v Praze a zanedlouho je zákaz rozšířen i na diecézi brněnskou.
Ještě téhož roku byla Eliška Wiesenbergerová převezena z bubenečského sanatoria do domácího vězení v Žebráku. Byla již před tím dána pod kuratelu, nedisponuje tedy svým majetkem (a nemůže tedy Demlovi v nesnázích nijak ulehčit); muž jí dává jen malé kapesné.
Deml Elišce v té době věnuje většinu svých vydávaných děl a vyjadřuje svou citovou bezvýchodnost, ve vztahu k ní:
"Drahá Eliško,
bylas půdou mým snům,
ozvukem mých krokův,
zmizelým tichem země,
ztracenou laskavostí světa:
Ale proč nejsem všemohoucím?!
Tvůj Jakoubek"
1914 – v říjnu se Deml stěhuje zpět do Prahy, vydává knihu Tanec smrti, kterou dedikuje Elišce Wiesenbergerové následovně : "Jménem Paní Alžběty Wiesenbergerové z rodu Zacharova kniha tato ozdobena budiž"
1915 – Deml navštěvuje s E. Wiesenbergerovou v Jaroměřicích Otokara Březinu, pobývají spolu v Jinošově u Demlovy sestry.
Eliška Wiesenbergerová umírá 13. března 1918 v Žebráku v Čechách na tuberkulózu, Deml být na pohřbu nesmí a píše:
"...tam leží sama E.W. umírající...A já se svým pláčem jako pes vyji na dvorku..."
rektoris.wz.cz, 27.7.2016

Eliška Wiesenbergerová

Eliška Wiesenbergerová, Jakub Deml. Foto archiv dr. Vladimíra Binara, rektoris.wz.cz
 

Eliška Wiesenbergerová

www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Alžběta Anna Wiesenbergerová (www.rektoris.wz.cz)