meetfactory.cz

Iza Tarasewicz

*, Kolonia Koplany (Powiat białostocki), Polsko (Poland)
sochařka, tvůrkyně instalací

 

národnost: polská
pohlaví: žena

web: izatarasewicz.com

poznámka:
NKP ne 2016/12

Iza Tarasewicz se narodila v roce 1981 v Kolonii Koplany, malé vesnici u Bialystoku v Polsku, kde také vyrostla. V roce 2008 absolvovala Fakultu sochařství a múzických umění na Akademii umění v polské Poznani. Žije mezi Bialystokem a Mnichovem a na dalších místech.

Její díla slouží jako dočasní prostředníci pro setkávání látek, energií, lokalit, přechodných jevů, intonací a koncepcí, které umělkyně identifikuje jako jedinečné události v nepřetržité řadě hmotných a symbolických interakcí. Její citlivé zkoumání a transformace materiálů je složitým interpretačním cvičením, které se často manifestuje v objektech, prostorech, grafech, kresbách, zvucích, videích a performativních akcích. Její objekty a aranžmá jsou základní věci, které odolávají dualitě přirozeného a umělého a spojují všední, nízkou nebo emblematickou látku, jako je hlína, sádra, beton, zlato, ocel, sklo, dehet, živočišný tuk, kůže, kožešina, vnitřnosti, plastelína, rostlinná vlákna, trus a popel. Často na hranici hylozoismu (myšlenka, že vše, co existuje, je živé) je každý objekt nebo uspořádání využito ke zkoumání, jakým způsobem dochází k ovlivňování hmotného uspořádání přírody, a vyzývá diváka, aby uvažoval nad vitálními energetickými vztahy všech věcí a nad spletitým vzájemným vztahem chaosu a řádu. Její výzkumná praxe destiluje, kombinuje, dekonstruuje a přesměrovává materiály, aby znovu objevila skryté aspekty a vztahy, a poukazuje stejně na možnosti i nedostatky v racionálním, lidském porozumění a přístupu k těmto vlastnostem.

Iza Tarasewicz získala cenu „View 2015 - Deutsche Bank Award“, což je cena pro mladé polské umělce, považovaná za nejdůležitější polskou cenu udělovanou v oblasti výtvarného umění. Výstava byla představena v Národní galerii ve Varšavě v roce 2015. V roce 2016 se umělkyně účastní 32. bienále v Sao Paulu a 11. bienále v korejském Gwangju.

Iza Tarasewicz

meetfactory.cz
 

Iza Tarasewicz

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2017   Je to tak, jak se vám to zdá / It Is As You Think It Is, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2017   Je to tak, jak se vám to zdá / It Is As You Think It Is, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
tisková zpráva
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2023   Don't Dream Dreams (Works from the Art Collection Telekom), Moderna galerija, Lublaň (Ljubljana)