Khalifa Ababacar Dieng

designér, malíř, kurátor, scénograf

 

národnost: senegalská
pohlaví: muž

poznámka:
Khalifa Ababacar Dieng je absolventem Ecole Nationale des Beaux Arts de Dakar, Senegal (1990-1994), se zaměřením na životní prostředí, prostorový management pro děti včetně tvorby her inspirovaných senegalskou tradicí. V roce 1996 získal stipendium pro studium scénografie na Ecole Nationale Supérieure des Arts Visuels de la Cambre v Belgii. Téhož roku získával zkušenosti v dílnách scénických dekorací v Ateliers de Décor de l'Opéra Royal de Wallonie, v belgickém Liege.

Khalifa je scénograf, malíř, designer, kurátor, ale především svrchovaný umělec. Jako takový dosáhl mezinárodního věhlasu, přičemž jeho umělecké jméno Lifadieng nebylo zamýšleno pro umění, ale pro hledání a nacházení rovnováhy. Přivedlo ho nejen k tomu, že se stal odborníkem na prostorové hodnocení, ale rovněž současným umělcem. Jeho vztah k prostoru a společnosti ho vedl k hledání uměleckých řešení se snahou o rovnováhu – nebo o eliminaci dysfunkcí – ve světě, kde může být prostor pro lidi výzvou, mají-li se v něm cítit dobře a/nebo mít do něho přístup.

Lifadieng praktikuje všechny druhy uměleckých forem kromě videa, vytváří interaktivní a rafinované instalace. Jeho desetiletá zkušenost z Muzea Moribana v Dakaru zformovala oblast jeho umělecké působnosti a chápání pojmu prostoru, uměleckého díla v něm a práce kurátora. Čísla, symboly a vzkazy jsou spouštěči jeho uměleckého vyjádření – nic spontánně – vytváří prostor, který podmiňuje stav jeho uměleckého díla. Svůj ateliér má v Dakaru, kde se narodil.

V roce 2006 obdržel Lifadieng cenu Evropské unie na Bienále afrického současného umění Dak'Art. V roce 2008 získal rezidenční pobyt v Belas Artes Multicultural Center & Art Gallery v Saint-Louis ve státě Missouri (USA), kde kurátorkou jeho výstavy byla Jackie Lewis Harris, absolventka doktorského studia z University of Missouri. V současnosti je Chalífa Dieng scénografem dakarského bienále, letos již po čtvrté za sebou od roku 2010, na již 12. ročníku Dak'Artu, kde měl na starosti vytvoření historické soudní síně a výstavu v muzeu afrického umění IFAN Theodora Monoda s více než stovkou uměleckých děl z celého světa. Společně s Mauro Petronim byl spolukurátorem doprovodných výstav Dak'Artu.

zdroj: meetfactory.cz

Khalifa Ababacar Dieng

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2016/11/24 - 2017/01/08   Time After Time, MeetFactory - Mezinárodní centrum současného umění / International Center of Contemporary Art, Praha