Georges Méliès

* 8. 12. 1861, Paříž (Paris), Francie (France)
† 21. 1. 1938, Paříž (Paris), Francie (France)
filmový režisér

 

národnost: francouzská
pohlaví: muž

NK AUT: mzk2005289701

poznámka:
rancouzský filmový režisér, průkopník trikového filmu.

Georges Méliès

Narodil se v bohaté rodině majitele obuvnické firmy. Po vystudování lycea a roku vojenské služby nastoupil v továrně svého otce i přes to, že měl vlohy pro malířství. Během pobytu v Anglii v roce 1884 jej zaujalo eskamotérství. V roce 1885 se oženil, získal podíl na jmění rodiny a založil firmu na výrobu pomůcek pro eskamotéry a kouzelníky. V roce 1888 zakoupil divadlo Roberta Houdiniho. V něm i sám vystupoval a promítal pomocí laterny magiky vlastní obrázky.
28. prosince 1895 navštívil první promítání bratří Lumièrů. Toto představení ho nadchlo natolik, že se jejich promítací stroj pokusil neúspěšně koupit. Koupil jej o rok později, v roce 1896. Provedl mnohá vlastní vylepšení a začal promítat své první krátké filmy. Založil produkční firmu a vytvořil první filmový ateliér na světě. Do roku 1908 natočil přibližně 450 filmů. Podle Georgese Sadoula, filmového historika, vytvořil během svého života celkem 1539 filmů, z nichž se do dnešních dob zachovala necelá stovka.
Stal se světoznámým používáním nejrůznějších filmových triků. Celou řadu z nich sám vymyslel nebo objevil (například níže zmíněný stop trik). Bratři Auguste a Louis Lumièrové brali kinematografii pouze jako technický vynález, který nemá žádnou velkou budoucnost. On sám byl zcela opačného názoru, dobře si uvědomoval potenciál kinematografie. Jelikož měl divadelní a kouzelnické zkušenosti, rozhodl se je využít i při natáčení filmů. Proto jsou jeho filmy postaveny především na tricích, hlavně na stop triku. Používal i celou řadu dalších, jako je třeba dvojexpozice. Ve svém studiu měl postaveny kulisy, využíval kostýmů či kouřových efektů a snažil se tak využít divadelních technik v co největší míře.
Důležitou součástí jeho filmů je příběh. To je další fakt, kterým se liší od Lumièrů. Bratři Lumièrové natáčeli především dokumentární šoty, kdežto on sám vkládal do svých filmů děj a zápletku.
Je považován za zakladatele velice známého a ještě v dnešní době používaného triku, který je nazýván stop trik. Objevil ho zcela náhodou, když se mu při natáčení dění na ulici zasekla filmová kamera a film se tak v kameře zastavil. Po chvíli se kamera opět rozjela, ale mezi tím se dění na ulici změnilo. Změnilo se rozestavení automobilů i kolemjdoucích lidí. Když si potom natočený film pustil, tak zjistil, že jeden vůz se přeměnil v jiný a proměnili se i kolemjdoucí lidé.
Tím vznikl stop trik, který výrazně rozšířil možnosti tehdejší kinematografie. Díky tomuto objevu mohl například přeměnit nějakého člověka v jiného nebo někoho či něco nechat úplně zmizet ze scény.
V očích dnešního diváka tento trik již nezpůsobuje takový údiv, ale v začátcích kinematografie byli diváci nadšeni.
cs.wikipedia.org, 22.10.2018

Georges Méliès

 

Georges Méliès

autorská
termín   název výstavy, místo konání
1966/02/27 - 1966/03/27   Georges Méliès, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2019/02/09 - 2019/05/26   Angelo Maria Ripellino: Praha byla krásnější než Řím (Příběh české avantgardy), Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových, Praha
přednáška/projev
termín   název výstavy, místo konání
2010/06/16   Georges Melies, Galerie výtvarného umění v Ostravě, knihovna, Ostrava (Ostrava-město)

Georges Méliès

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2019   Angelo Maria Ripellino: Praha byla krásnější než Řím / Prague Was More Beautiful Than Rome (Příbeh české avantgardy / Story of the Czech Avant-garde), Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Praha
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2017   Za epistomografii montáže. Východiska, Sešit pro umění, teorii a příbuzné zóny, 6-20
www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Georges Méliès (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
program
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2010   Galerie výtvarného umění v Ostravě (Program - duben, květen, červen 2010)