Josef Cyril Kadlec

* 18. 11. 1912, Plzeň (Plzeň-město), Česká republika (Czech Republic)
† 6. 7. 1974, Praha, Česká republika (Czech Republic)
farář, kněz, právník

 

národnost: česká
pohlaví: muž

poznámka:
+ v Krčské nemocnici
NK ne - 2018/04

Josef Cyril Kadlec

V letech 1931-1934 studoval na bohoslovecké fakultě UK v Praze. Pak v letech 1934-36 v Tyrolském Schwazu a pak byl spolu s Ambrožem Tobolou na studiích v římském Antonianu, kde dokončil studium jako doktor církevního práva s prací: "De mente ecclesiae catholicae circa legislationem dissidentium orientalium ritus byzantini in re matrimoniali".
Po návratu do Prahy pracoval od roku 1942 na arcibiskupství jako církevní právník. Jako právník v oboru kanonického práva získal i funkci advokát Rota Romani (nejvyšší odvolací soud v římsko-katolické církve).
Po válce ho františkáni navrhli na Spořilově za faráře. Vlastně to byl prvofarář, protože spořilovská farnost byla zřízena teprve po válce v roce 1947 (ačkoliv kostel byl postaven už v roce 1935). Za něho se prováděly hlavní postkoncilní úpravy interiéru kostela sv. Anežky České na Spořilově.
prostor-ad.cz, 28.4.2018

Josef Cyril Kadlec

rok od - do   instituce, obec, poznámka
1948 - 1974   Spořilov, Praha (Hlavní město Praha), Spořilov, Praha (Hlavní město Praha), Po válce působil na Spořilově jako duchovní správce a farář. Za jeho působení se prováděly hlavní postkoncilní úpravy interiéru kostela sv. Anežky České.

Josef Cyril Kadlec

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *
???? - ????   osobnosti (Praha 4), *

Josef Cyril Kadlec

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2017   Spořilov (Komunita a její osobnosti), Prostor - architektura, interiér, design, Praha