Hanuš Bohman, 1945

Joseph Paul Goebbels

* 29. 10. 1897, Rheydt, Německo (Germany)
† 1. 5. 1945, Berlín (Berlin), Německo (Germany)
politik

 

pohlaví: muž

NK AUT: jn20000601935

poznámka:
Byl jedním z nejvyšších nacistických představitelů a válečný zločinec, byl říšským ministrem propagandy (vedl ministerstvo pro lidovou osvětu a propagandu), zmocněnec pro vedení totální války, říšský velitel domobrany a jeden z nejbližších spolupracovníků Adofa Hitlera. Hitler jej ve své závěti určil svým nástupcem ve funkci říšského kancléře, jímž byl jeden den. Goebbels byl znám svým zapáleným, energetickým slovním projevem a přesvědčivým antisemitismem.
Doktorský titul získal roku 1921 na Univerzitě v Heidelbergu na základě doktorské práce o romantickém dramatu 18. století; pak šel pracovat jako novinář a později jako bankovní úředník a vyvolávač na akciové burze. Rovněž psal romány a divadelní hry, ale nakladatelé je odmítali. Goebbels přišel do styku s nacistickou stranou v roce 1923 během francouzské okupace Porúří a r. 1924 se stal členem. Byl jmenován Gauleiterem (místním vůdcem strany - župním vedoucím) za Berlín. V této pozici plně uplatnil své schopnosti propagandy v boji proti místním socialistickým a komunistickým stranám pomocí nacistických novin a polovojenských oddílů SA. Do roku 1928 vystoupal ve stranických řadách mezi ty nejpřednější členy strany.
Po převzetí moci nacisty v roce 1933 byl jmenován ministrem propagandy. Jedním z jeho prvních činů byl příkaz k pálení knih židovských a protinacistických autorů na náměstí Bebelplatz a pokračoval získáním plné moci nad veškerými informačními výstupy v Německu. Po jeho jmenování jeho útoky proti německým Židům dále přitvrdily a kulminovaly za „Křišťálové noci“ v roce 1938, prvního neomezeného pogromu, který nacisté rozpoutali.
Jako jeden z prvních a nejzapálenějších zastánců války dělal vše co bylo v jeho moci, aby připravil německý národ na vojenský konflikt velkého rozsahu. Během druhé světové války zvyšoval svou moc a vliv pomocí proměnlivých spojenectví s jinými nacistickými vůdci. Koncem roku 1943 se válka stala pro mocnosti Osy katastrofou, ale to Goebbelse jen pobídlo ke zintenzivnění propagandy apelem na německý národ, aby přijal myšlenku totální války a totální mobilizace. Goebbels zůstal s Hitlerem až do samého konce v Berlíně, a po vůdcově sebevraždě zastával místo posledního kancléře Třetí říše - ačkoli jen na jeden den. Ve svých posledních hodinách dovolil své ženě Magdě zabít jejich šest mladých dětí. Krátce poté Goebbels a jeho žena spáchali sebevraždu.
zdroj - www.cs.wikipedia.org

Joseph Paul Goebbels

Hanuš Bohman, 1945
 

Joseph Paul Goebbels

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2005   Hosté vítaní (i nevítaní) / Invited and uninvited guests, Gallery, spol. s r.o. (Jaroslav Kořán), Praha
  2022   Dějiny české literatury v protektorátu Čechy a Morava, Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., Praha
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2021   Hanspaulka Lídy Baarové, Praha neznámá V., 73-94
soubor reprodukcí
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1945   Kreatury "Nové Evropy" 1945 (12 politických karikatur akad. mal. H. Bohmana)

Joseph Paul Goebbels

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1945   Entartete Kunst, Kvart, 42-50
  1948   Kultura je neodělitelná, Kytice, Měsíčník pro literaturu a umění, 49-53
  1950   Rozhodný krok dopředu (Poznámky k zasedání I. celostátní konference delegátů Svazu českoslovenkých výtvarných umělců v březnu 1950), Výtvarné umění, 4.číslo, 146-156