Pavel Herot s bustou P. V. Kosmáka

Pavel Herot

* 28. 10. 1965, Třebíč (Třebíč), Česká republika (Czech Republic)
básník, výtvarník

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jo20010076886

Pavel Herot

Jeho rodina pochází z Martínkova, kde Pavel strávil mládí. Do základní školy chodil v Martínkově a Domamili. V této době mu zemřel otec. Nedostal se na střední školu, a tak se vyučil prodavačem. Na vojně vedl jako mazák Divadelní soubor ŠOK. Po návratu pracoval v moravskobudějovických Stavebninách.
V listopadu 1987 se odstěhoval do Prahy, aby byl blíže k hereckým příležitostem. Začátkem následujícího roku absolvoval herecký kurz a v srpnu vystupoval jako lyžař na slavné Divadelní pouti na Střeleckém ostrově. Od března 1989 byl technikem kabelového připojení přenosových vozů Československé televize. Toto období trávil životním stylem rokera. V březnu následujícího roku se přesunul domů, kde pečoval o nemocnou matku. Publikoval v novinách, časopisech, sborníku poezie Přetržená nit aj. Hodně se věnoval divadelní problematice, a pokud to bylo možné, i hře v amatérském i profesionálním divadle a ve filmu, ať již jako herec nebo kompars. Rád se seznamuje s umělci všech druhů, zvlášť pokud ho zaujmou svou činností. Je autorem četných obrazů a koláží, které vystavoval na autorských či kolektivních výstavách. Řada jeho prací je v soukromých sbírkách doma i v zahraničí. Střídavě bydlí s matkou, jejímž je opatrovatelem, v Martínkově a v Třebíči. Občas vystupuje s hudebními skupinami „The Hever and Vazelina Band“ a „Die Blaue Trottel Parade“.
Mimo tyto aktivity je Pavel Herot shromažďovatelem všech zmínek a dokladů o historii Martínkova, kde se účastní kulturního života, jehož je často spolupořadatelem. Přál bych mu, aby ve své nejmilovanější obci konečně přestal být bláznem ve své vsi, jak se kdysi charakterizoval Bohuslav Reynek, jehož postavení v Petrkově bylo obdobné, jako Pavlovo v Martínkově. Nelze vyjmenovat vše, co pro Martínkov kulturně udělal a dělá, ale konečně by se mělo jeho jméno objevovat spolu s jinými jmény, která někdy beze zmínky přebírají jeho nápady a prací.
Od 14. prosince 2003 je laureátem umělecké ceny Občanského sdružení V-Art za trvalý přínos literatuře.
Přispívá do novin a časopisů, např.: Britské listy, revue Dno, Horácké noviny, revue Chůdové kořeny, Listy Budějovicka, Psí víno, Rovnost, Tvar, kulturní magazín UNI, Uši a Vítr,
Přispěl do: Almanachu č. 3 Skupiny XXVI 1989, antologie Přetržená nit (Obratník, Praha 1996), Almanachu Zontx (2001) a česko-německé antologie Jasná setkání – Klare Begegnungen (Dauphin, Praha 2018, ISBN 978-80-7272-982-1).
Vyšla také e-mailová korespondence s M. Šandou – „Co v čítankách nenajdete“. Řadu let publikoval v legendární, elektronické, umělecké společnosti „V-Art se sídlem v Písku“ větší či men-ší básnické soubory, mimo jiné sbírku „Majestát truc“.
Dílo:
Evangelium zázraku, Cassandra,1993, ISBN 80-900854-3-1
Hlavy z podzemí, ALFA-OMEGA, Praha 2005, ISBN 80-86318-76-1
Kus mne v čítance, příloha časopisu Psí víno č. 4, 2008
Kvílení poetických jeřabin, Ears&Wind Records, Brno 2015
Lyrica Herotica, Ears&Wind Records, Brno 2017
Výstavy:
Znojmo
Praha, několikrát
Moravské Budějovice
Jemnice
2017 Třebíč, galerie Tympanon 23.3. – 7. 5., Obrazy, tremory a fotografiky
Radovan Zejda, 16.12.2018

Pavel Herot

Pavel Herot s bustou P. V. Kosmáka
 

Pavel Herot

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2017/03/23 - 2017/05/07   Pavel Herot: Obrazy - tremory - fotografiky, Galerie Tympanon, Třebíč (Třebíč)

Pavel Herot

katalogová pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2017   Pavel Herot: Obrazy - tremory - fotografiky, Galerie Tympanon, Třebíč (Třebíč)