Jan Matzner

* 22. 7. 1845, Písek (Písek), Česká republika (Czech Republic)
† 7. 11. 1915, Písek (Písek), Česká republika (Czech Republic)
pedagog, historik

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jk01080898

Jan Matzner

Narodil se 22. 7. 1845 na Drlíčově v domě U Stříbrných denárů (č. 153) v rodině píseckého živnostníka. V letech 1857-1864 studoval na píseckém gymnáziu, pak dějepis, zeměpis, češtinu a literaturu na filozofické fakultě pražské univerzity. Od roku 1867 působil jako suplent na písecké reálce, po získání příslušné aprobace (1870) byl jmenován definitivním profesorem dějepisu. Vyučoval zde až do svého penzionování v r. 1906, kdy mu císař František Josef I. udělil titul c.k. školního rady.
J. Matzner byl veřejně činný – byl členem městské rady i obecního zastupitelstva, městské i okresní školní rady, výboru městské spořitelny a mnoha vlasteneckých a dobročinných spolků. Volný čas věnoval historickému bádání a rodině (měl tři děti). Jeho starší syn Jaroslav (+1927) byl vrchním radou krajského soudu v Písku a vydal tři právnické spisy, mladší Jan (+1944) se stal profesorem v Českých Budějovicích, napsal několik učebnic a příruček chemie a pod pseudonymem Zdeněk Otavský publikoval beletrii. Školnímu radovi Janu Matznerovi patřil dům č. 274 na rohu Budějovické a Harantovy ulice. Za dlouholetou badatelskou činnost o dějinách Písku a za literární činnost v této oblasti byl roku 1902 jmenován čestným občanem města Písku. Odborné články, týkající se historie Písku, uveřejňoval v píseckém časopisu Otavan a v tištěných výročních zprávách písecké reálky. Do mnohasvazkového díla Čechy napsal část věnovanou Písku. Je autorem prvního obsažného průvodce Písku „Královské město Písek. Průvodce městem i okolím, jakož i dějiny jeho“ (1898), jehož velkou část tvoří výklad o historii města, vydaný ještě před Sedláčkovými Dějinami královského krajského města Písku nad Otavou.
Zemřel po těžké nemoci 7. 11. 1915 a byl pohřben na Svatotrojickém hřbitově.
ctenizpisku.cz, 30.7.2019

Jan Matzner

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Písek (Písek), Písek (Písek), autor prvního rozsáhlého průvodce po Písku s obsáhlou historickou částí, čestný občan Písku

Jan Matzner

www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Matzner Jan (ctenizpisku.cz), ctenizpisku.cz

Jan Matzner

antologie/sborník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1980   Písecká čítanka 1, Okresní knihovna, Písek (Písek)
  1981   Písecká čítanka 2, Městská knihovna Písek, Písek (Písek)
kondolence/poděkování
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1981   Jan Kocín z Kocínétu, Písecká čítanka 2, 25-26