Petr Šulista

* 9. 11. 1949, Písek (Písek), Česká republika (Czech Republic)

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: xx0013743

poznámka:
Psycholog a speciální pedagog. Básník, autor knih pro děti, autor učebnic, knihy se sociální tematikou a smuteční projevy.

Petr Šulista

Narodil se 9. listopadu 1949 v Písku, dětství prožil v Milevsku ve vile sběratele lidových písní Čeňka Holase. V roce 1962 se spolu s rodiči přestěhoval do Písku. O pět let později maturoval na písecké střední všeobecně vzdělávací škole. Je absolventem Pedagogické fakulty v Českých Budějovicích aprobace čeština – hudební výchova a studia speciální pedagogiky na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Začínal jako redaktor krajských novin, nějaký čas působil v dětském výchovném ústavu jako učitel a vychovatel, téměř jednatřicet let se věnoval lidem s mentálním postižením. Nyní je v důchodu a žije ve Strakonicích.
Zabýval se výzkumem vlivu sluneční aktivity na vznik Downova syndromu. Založil a deset let byl spoluředitelem mezinárodního festivalu mentálně postižených hudebníků SALVE CARITAS ve Strakonicích.
Deset let se spolupodílel na vedení integrovaného tanečního souboru složeného z mentálně postižených chlapců z ústavu sociální péče a děvčat ze základní školy, který úspěšně reprezentoval okres Strakonice po celé České republice i mimo ni. Více jak čtyřicet let také pracuje jako smuteční řečník.
Verše básníka a textaře Jana Schneidera, konkrétně jeho rozhlasový pořad Písničky pro Petra a Lucii vysílaný v šedesátých letech, byl pro něho osudový. Od studentských let se snažil prosadit jako textař a básník. Do světa dětské poezie ho uvedl především spisovatel Jan Kloboučník z nedaleké Kučeře, který mu také otevřel cestu do dětského časopisu Sluníčko a Mateřídouška. Řada jeho textů byla zhudebněna.
V současné době píše i ve slovenštině. Je členem Jihočeského klubu Obce spisovatelů.
ctenizpisku.cz, 31.7.2019

Petr Šulista

 

Petr Šulista

www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Šulista Petr (ctenizpisku.cz), ctenizpisku.cz