Václav Konštant

* 1. 5. 1915, Písek (Písek), Česká republika (Czech Republic)
† 10. 8. 2001, Písek (Písek), Česká republika (Czech Republic)
publicista, filatelista

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: xx0064942

Václav Konštant

Život Václava Konštanta a jeho rodiny nebyl zrovna jednoduchý. Jako učeň nastoupil do obchodu s potravinami Emila Fischla v Plzni. Po absolvování obchodní školy v Praze nastoupil do obchodu svého otce v Písku. Po vojenské službě u 11. pěšího pluku v Písku se vrátil do rodinného podniku. V roce 1947 založil se svým společníkem Antonínem Liškou v lokalitě dnešního sídliště Jih firmu Agricola na zpracování ovoce, lesních plodů a zelí. Po znárodnění a přičlenění firmy k národnímu podniku Jihočeská Fruta zde zůstal pracovat.
Vše se ale změnilo po emigraci jeho společníka. Václav Konštant byl vystaven perzekuci Státní bezpečnosti, kontrole korespondence ze zahraničí, on ani jeho manželka nemohli sehnat slušné zaměstnání a dvě dcery nemohly studovat zvolené obory.
Václav Konštant pracoval postupně jako pomocný dělník a parketář mimo Písek. „Alespoň trochu radosti přinesl tatínkovi rok 1967, kdy se mohl vrátit ke svému oboru a přijal místo v pěstírně žampionů nejprve v Novém Dvoře a později byl vedoucím v žampionárně nedaleko Jitexu," (Irena Mašíková Konštantová, dcera).
V roce 1975 odešel do důchodu, ale doma nezůstal. Potřeboval být mezi lidmi, a tak využil příležitosti pracovat v pokladně Prácheňského muzea až do otevření nových expozic v roce 1993. Lidé přicházející do muzea si Václava Konštanta velmi pochvalovali pro jeho příjemné a přátelské vystupování.
V době, kdy nemohl vykonávat své povolání, se ještě intenzivněji věnoval filatelii a zejména poštovní historii. Svědčí o tom bohatá publikační činnost. Jak připomíná jeho rodina a spolupracovníci, mohl zde uplatnit své schopnosti pracovat systematicky a ve svobodné volbě, která byla pro člověka jeho charakteru zásadní a určující.
Záběr píseckého filatelisty byl velmi široký a začínal už v předznámkovém období poštovnictví. Byl členem píseckého klubu filatelistů už od roku 1934 a exponáty z jeho bohatých sbírek zájemci viděli na různých oblastních, celostátních i světových výstavách. Mohl se také pochlubit významnými oceněními získanými právě na mezinárodních a světových výstavách. Připomeňme alespoň některé úspěchy: Byly to zlaté medaile z výstav Praga 1978 a 1988, Sofie 1979, Madrid 1984 a velká pozlacená medaile putovala do Písku z Toronta 1987.
Sbírku Václava Konštanta ocenili sběratelé a další odborníci na výstavách v tehdejší Německé spolkové republice, Bělorusku, Finsku a Rakousku. Kromě zahraničí si přivezl medaile z devíti domácích výstav a získal hlavní cenu výstavy Brno 1984.
Libuše Kolážová, pisecky.denik.cz, 5.8.2019

Václav Konštant

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2002   Za Václavem Konštantem, Zpráva o činnosti za rok 2001, 60-62

Václav Konštant

výroční zpráva
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2016   Prácheňské muzeum v Písku v roce 2015, Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek)

Václav Konštant

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1998   Expozice Kulturní tradice Písecka, Zpráva o činnosti za rok 1997, 61-71