František Pitner

* 1955, Zborná (Jihlava), Česká republika (Czech Republic)
pedagog, grafik, sběratel

 

národnost: česká
pohlaví: muž

web: pitner.eu

poznámka:
NK ne - 2019/10

František Pitner

Vystudoval Pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích a následné Pedagogickou fakultu UK Praha. Se světem výtvarného umění se seznámil při soukromém studiu malby v ateliéru prof. Jan Urbanec v Telči.
V současné době působí jako pedagog na Základní škole v obci Dolní Cerekev, kde vyučuje hudební výchovu, český jazyk a především výtvarnou výchovu.
Výtvarníkova současná tvorba zahrnuje volnou kresbu a ilustrace nebo také časopiseckou ilustraci, která byla publikována v časopise "Sedmička ". Dále se věnuje volné malbě a to především tempeře a akrylu. V neposlední řadě pracuje s dřevěnou malovanou plastikou v interiéru a volnou keramikou.
Během svého profesního života, kde se věnuje vedení výtvarných aktivit žáků, spolupracuje také se školami v blízké Jihlavě. Tato spolupráce dala vzniknout například výzdobě chodeb doplněných řadou dřevěných plošných plastik.
V uplynulých letech uspořádal řadu samostatných výstav. Pravidelně svá díla vystavoval během letních prázdnin v Telči v Domě dětí a mládeže. Dalšími příležitostmi, kde bylo možno autorovo dílo shlédnout, byly výstavy v Horáckém divadle (Jihlava), v Galerii Pod schodama (Jihlava), v Muzeu vysočiny (Jihlava). Dále pak vystavoval v městě Soběslav, Dačice nebo v Kamenici nad Lipou. Nedílnou součástí jeho působení v Telči se stal i folkový festival s názvem Folkové prázdniny, během kterého byla jeho díla též k vidění.
Současným ateliérem se výtvarníkovi stal rodinný dům ve vesnici Zborná u Jihlavy, kde jsou jeho díla vystavena a kde i vznikají díla nová. Po předchozí domluvě je zde možnost díla shlédnout.
pitner.eu, 18.10.2019

František Pitner

 

František Pitner

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Dolní Cerekev (Jihlava), Dolní Cerekev (Jihlava), pedagog na ZŠ