Helena Bretfeldová

* 21. 12. 1959, Brno (Brno-město), Česká republika (Czech Republic)
fotografka, novinářka, hudební publicistka

 

národnost: česká
pohlaví: žena

NK AUT: xx0055666

poznámka:
Odkaz. forma
HaBr, 1959-
habr, 1959-
hbr, 1959-
brh, 1959-
-
Nezávislá kulturní a hudební publicistka, PhDr.

Helena Bretfeldová

Po ukončení Gymnázia Matyáše Lercha v roce 1979 zahájila studium na Filozofické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (nyní Masarykova Univerzita) v oboru Filozofie – Biologie. Při následné aspirantuře při Dějinách české filozofie navštěvovala také katedru anglistiky. Během studia spolupracovala s brněnskými deníky Rovnost a Brněnský večerník, od roku 1992 také se soukromými rádii na Zlínsku (AZ Rádio a Rádio Zlín). Ke spolupráci byla přizvána na základě vlastní hudební činnosti. V roce 1999 se stala novinářkou na volné noze a tato její činnost trvá až dodnes. Od roku 1991 každoročně organizuje Letní bluegrassovou školu, kde hře na nástroje vyučují přední evropští hudebníci se zaměřením na tento styl. V letech 1993–97 vyučovala na Akademickém gymnáziu v Brně. Mezi lety 1997–2000 působila jako redaktorka časopisu Hitbox.
Hudební rozhled Heleny Bretfeldové zahrnuje scénu folkovou, folklorní a jazzovou. Z menšinových žánrů je středem pozornosti především etnomusic, world music, bluegrass a country.
Od roku 1998 spolupracuje s Českým rozhlasem. Za dobu své činnosti připravila velké množství pořadů, z nichž některé se dočkaly mnoha pokračování, případně jsou vysílány dodnes. Mezi pořady pro Český rozhlas Brno patří Hudební slovníček Heleny Bretfeldové (abeceda moravského hudebního dění), Moje ranní hudba, Folklórní notování, Na moravskou notu. Mezi pořady pro Český rozhlas Vltava můžeme zařadit Etnickou hudbu na vlnách Vltavy, Metamorfózy tradice, nebo Čajovnu
Pro Český rozhlas Praha připravila Pozpěvování, Klenotnici lidové hudby jižní Moravy a Putování za folklorem. S Helenou Bretfeldovou se dnes můžeme setkat v pořadu Na Moll České televize v rubrice Co si pouštím do uší (rubrika hudebního kritika). Také se často účastní muzikologických konferencí, především s folklórní tematikou.
ceskyhudebnislovnik.cz, 19.10.2019

Helena Bretfeldová

 

Helena Bretfeldová

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2018/07/31 - 2018/10/26   Helena Bretfeldová: Zahrady života, Zadní synagoga, Třebíč (Třebíč)