Zdeněk Drahoš

* 8. 2. 1960, Znojmo (Znojmo), Česká republika (Czech Republic)
editor, literární teoretik

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jn20000400534

poznámka:
PhDr., ředitel České televize Brno, práce z oboru literární teorie, editor české literatury 20. století.
-
V roce 1986 nastoupil do literárního oddělení Moravského zemského muzea, kde působil na poli sbírkotvorném, dokumentačním, výstavním a publikačním. Navázal na předchozí ediční činnost, připravil k vydání desítky publikací, autor několika literárněkritických studií a esejů k životu a dílu Oldřicha Mikuláška, Ludvíka Kundery, Jiřiny Haukové a surrealistické Skupiny Ra. Edičně připravil spoluprací s nakladatelstvími Československý spisovatel, Odeon, Blok a Vakát několik titulů Mikuláškových, Václava Renče, beletrie pro děti. Literárněkritické články a novinové články, vesměs k české literatuře 20. století, umožnily listopadové události 89 rozšířit na spoluredigování měsíčníku List pro literaturu. Autor scénářů tří scénářů televizních pořadů – portrétů L. Kundery, O. Mikuláška a J. Kainara.

Od června 2005 se podílel v Historickém ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně na plnění projektu v rámci Výzkumného střediska pro dějiny střední Evropy, kde mj. připravil s Liborem Janem k vydání publikaci Osobnosti moravských dějin.
cyrilametodej.cz, 27.12.2019

Zdeněk Drahoš

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Česká televize, Brno (Brno-město), ředitel (1994)

Zdeněk Drahoš

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2018   Společné století: Česko - Slovensko 1918 - 2018 / A Century Together: Czechia - Slovakia 1918 - 2018, Moravské zemské muzeum, Brno (Brno-město)

Zdeněk Drahoš

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1994   Utrpení starého Werthera, Nakladatelství Blok, Brno (Brno-město)
almanach
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2000   Almanach Q (7), Sdružení Q, Brno (Brno-město)