Autor: Anna Simerdova – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Tomáš Jamník

* 3. 3. 1985, Praha, Česká republika (Czech Republic)
violoncellista

 

národnost: česká
pohlaví: muž

web: tomasjamnik.cz
NK AUT: jx20071119005
VIAF: 53946631

Tomáš Jamník

Tomáš Jamník (*1985, Praha) je český violoncellista, v současnosti žije v Berlíně. V roce 2006 zvítězil na mezinárodní soutěži Pražské Jaro, kde obdržel řadu dalších zvláštních cen, včetně Ceny Českého rozhlasu, Ceny Olega Podgorného, Ceny Nadace Gideona Kleina, Ceny Nadace Pro Harmonia Mundi a Ceny Nadace Život Umělce. Stal se též finalistou a držitelem zvláštní ceny na soutěži Pierre Fourniere Award 2011 v Londýně.
Úspěch na Pražském jaru odstartoval Tomášovu kariéru, pravidelně spolupracuje s významnými orchestry, v roce 2012 debutoval s Českou filharmonií pod vedením jejího šéfdirigenta Eliahu Inbala (Schumannův violoncellový koncert), následovala vystoupení v U.S.A., Izraeli, Španělsku, Japonsku a Německu. Je častým hostem v Japonsku, v roce 2013 zde absolvoval turné s Brněnskou filharmonií (Leoš Svárovský, Dvořákovův koncert h moll) v Tokiu, Osace, Matsumotu, Fukuoce, Okayamě a Musashinu. V roce 2016 debutoval v Anglii s Philharmonia Orchestra London pod vedením dirigenta Jakuba Hrůši (Schumannův violoncellový koncert).
Jeho debutové album u firmy Supraphon v roce 2007 (s klavíristou Ivo Kahánkem, díla Janáčka, Martinů a Kabeláče) bylo časopisem Harmonie označeno jako “český debut desetiletí”. V roce 2010 natočil pro Supraphon kompletní dílo Antonína Dvořáka pro violoncello a orchestr se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a dirigentem Tomášem Netopilem. Věnuje se též často soudobé hudbě, v poslední době natočil či provedl díla Miroslava Srnky, Slavomíra Ondřeje Kukala, Jiřího Gemrota, Slavomíra Hořínky či Marko Ivanoviće.
Aby rozšířil své hudební obzory, v roce 2010 se Tomáš zúčastnil konkurzu a v mezinárodní konkurenci získal místo v renomované Karajanově Akademii v Berlíně. V rámci této akademie vystupoval jako člen Berlínské filharmonie, absolvoval komorní koncerty s dalšími filharmoniky a též získával hodiny u Ludwiga Quandta, prvního violoncellisty orchestru. V roce 2011 spolupracoval na komorních koncertech v Berlínské filharmonii se Simonem Rattlem, Reinhardem Goebelem, Leif Ove Andsnesem a Petrou Müllejans, uměleckou vedoucí Freiburger Barockorchester. Jako komorní hráč vystoupil s Pavel Haas Quartet v Reggio Emilia a s mezzosopranistkou Magdalenou Koženou v Barbican Hall v Londýně. Je zakládajícím členem Dvořákova Tria spolu s houslistou Janem Fišerem a klavíristou Ivo Kahánkem.
V sezóně 2019/20 čeká Tomáše velký Dvořákovský projekt. V rámci něj bude rekonstruovat a veřejně provede téměř neznámý Dvořákův violoncellový koncert A dur na festivalu Dvořákova Praha. Také se ujme jeho nové edice tohoto koncertu pro nakladatelství Bärenreiter. Pro firmu Supraphon natočí kompletní dílo Antonína Dvořáka pro violoncello a klavír.
Tomáš začal hrát na violoncello v pěti letech pod vedením Mirko Škampy a Martina Škampy. Po studiích na HAMU u Prof. Josefa Chuchro a v Lipsku u Prof. Petera Brunse pokračoval v Berlíně u Prof. Jens Petera Maintze na Universität der Künste, kterou absolvoval v roce 2010. Zúčastnil se masterclassů u Trulse Mørka, Heinricha Schiffa, Jiřího Bárty and Gustava Rivinia a jako člen letní školy v německém Kronbergu studoval u Stevena Isserlise, Siegfrieda Palma, Young- Chang Cho a Pietera Wispelweye. V letech 2012- 13 byl asistentem ve třídě Prof. Jens Petera Maintze na berlínské Universität der Künste.
Je uměleckým vedoucím Akademie komorní hudby a uměleckým ředitelem Ševčíkovy akademie. V roce 2016 spustil projekt Vážný zájem na poporu domácích koncertů vážné hudby, který úspěšně vyhledává nové publikum vážné hudby.
Tomáš hraje na nástroj Lorenzo Storioni z roku 1784 laskavě zapůjčený ze sbírky pana Aleše Voverky.
tomasjamnik.cz, 2.1.2021

Tomáš Jamník

Autor: Anna Simerdova – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0
 

Tomáš Jamník

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Berlín (Berlin), Berlín (Berlin)
???? - ????   Spořilov, Praha (Hlavní město Praha), Spořilov, Praha (Hlavní město Praha)

Tomáš Jamník

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   osobnosti (Praha 4), *

Tomáš Jamník

hudební vystoupení/koncert
termín   název výstavy, místo konání
2015/01/13   Dvořákovo Trio (Kahánek, Jamník, Fišer), Lichtenštejnský palác, Praha

Tomáš Jamník

www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Tomáš Jamník (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
pozvánka nevýstavní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2015   Dvořákovo Trio (Kahánek, Jamník, Fišer)

Tomáš Jamník

pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2008   Jan Ságl: Krajiny, Obecní galerie Beseda, Praha