Lubomír Klimeš

* 20. 8. 1956, České Budějovice (České Budějovice), Česká republika (Czech Republic)
hudebník, keramik

 

národnost: česká

poznámka:
Již od dětství se u něho projevovalo výtvarné i hudební nadání. To také zapříčinilo,že se v dospívání rozhodoval, má-li vstoupit na dráhu jazzového bubeníka, nebo se věnovat výtvarnému umění.

Nakonec se rozhodl tak, že se vyučil keramikem, ale hrál v jazzových kapelách. Přesto práce s hlínou převládla a ač ho po létech této krásné, ale velmi manuálně namáhavé práce, pouští se do soupeření a souznění s hlínou stále dál.
Do keramické dílny si ovšem pro všechny případy, nastěhoval i bubny a ty mu dodávají potřebnou energii, inspiraci a dobrou náladu.

Ve své práci se zabývá převážně klasickými, perfektně provedenými tvary keramických objektů. Velké objekty vytváří bez použití forem, vše točené na kruhu, ručně dotvářené, co kus to originál. Keramické objekty jsou převážně v modré a tmavě zelené, odstíny glazur si autor míchá sám a tím vytváří zajímavé odstíny a hloubky glazur.

Jeho práce jsou zastoupeny hlavně v interiérech starých renesančních budov, hradech a zámcích, ale i v naprosto moderně pojatých prostorách. Jeho práce je vyhledávána pro svou originalitu, perfektní zpracování a cit pro detail. Mísa na stole neslouží pouze na ovoce, ale je základním dekorativním objektem celé místnosti. Jeho velkou radostí je pracovat na co největších kusech, ohromovat tak tím své okolí a dá se říci,že kdyby nebyl omezen zejména velikostí pece, neznal by žádného omezení...

Lubomír Klimeš

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2015/04/18 - 2015/05/14   Lubomír Klimeš: Keramika, Galerie Knížecí dvůr, Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)