Petr Groh

* 1944, Brno (Brno-město), Česká republika (Czech Republic)
sochař, grafik

 

národnost: česká
pohlaví: muž

web: petrgroh.cz

poznámka:
NK ne - 2020/06

Petr Groh

Petr Groh se narodil v Brně 1944 a trvale žije ve Veverské Bítýšce. Je absolventem SUPŠ, kterou ukončil v roce 1964. Byl zaměstnán jako reklamní grafik a od roku 2003 působil jako živnostník v oblasti propagace a reklamy.
Volné tvorbě se věnuje dlouhodobě a námětem mu jsou přírodní živly a bájné bytosti. Jeho tvorbou trvale prochází dva motivy. Je fascinován vesmírem, jeho tajemnem i nekonečností a zároveň novými objevy, které však neubírají vesmíru nic z jeho záhad. Zobrazuje vesmírné jevy ve spojení s lidskými těly, která pronikají do nitra vesmíru s nadějí na lepší existence, než nabízí současná globalizovaná civilizace.
Druhým trvalým autorovým námětem je kontrast k motivům vesmíru. Tvoří volné půastiky, v nichž člověk řeší své vlastní problémy. Plastiky symbolizují hledání vlastního smyslu existence, místa ve společnosti a zároveň postoj k jiným tvorům na planetě.
Na všech dílech se projevují dlouholeté zkušenosti a soustavná snaha po kvalitním řemeslném zpracování použitých materiálů, kterými jsou převážně dubové, olšové, ořechové a lipové dřevo. Motivy realizované v podobě nízkého reliéfu nebo volné plastiky jsou barevně pojednány tak, aby se zachovala kresba dřeva. Konečná úprava je pak prováděna voskem, který barevnost zdůrazňuje.
petrgroh.cz, 3.6.2020

Petr Groh

 

Petr Groh

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
???? - 1964   Střední uměleckoprůmyslová škola (Škola uměleckých řemesel), Brno (Brno-město)

Petr Groh

autorská
termín   název výstavy, místo konání
1986/11/29 - 1987/01/02   Petr Groh: Plastiky, kresby, Kino Moskva, Brno (Brno-město)

Petr Groh

pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1986   Petr Groh: Plastiky, kresby, Kino Moskva, Brno (Brno-město)