Václav Krčál

*, Hodice (Jihlava), Česká republika (Czech Republic)
loutkář

 

národnost: česká
pohlaví: muž

poznámka:
NK ne - 2020/06

Václav Krčál

Václav Krčál (1958 Hodice) začínal jako řezbář-amatér. Postupně se mu stal koníček profesí a následoval nástup do Ústředního loutkového divadla v Praze. Od r. 1990 působí na volné noze. Má za sebou spolupráce s mnoha výtvarníky působícími ve sféře loutkových divadel a Krátkého filmu ( Ivan Nesveda, Pavel Kalfus, Alois Tománek, Petr Matásek aj.) a také s řadou loutkových divadel u nás i v zahraničí, především v Polsku, Belgii a Německu. V roce 2000 intenzivně spolupracoval na inscenacích v divadle Minor. Kromě jiných aktivit se také účastnil jako pořadatel loutkových kurzů a výroby loutek v Bruselu v letech 1998 a 2001. Vyrobil loutky pro loutková divadla v Belgii, Německu, USA, Polsku, Francii i Japonsku. Na celé jeho práci má nemalý podíl jeho manželka Marcela (1960), která je autorkou a realizátorkou kostýmů. Žijí a pracují v Praze.
galeriehb.cz

Václav Krčál

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2003/12/12 - 2004/02/01   Václav a Marcela Krčálovi: Loutky, Galerie výtvarného umění, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod)

Václav Krčál

pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2003   Loutky (Václav Krčál: řezbář, Marcela Krčálová: návrhy a realizace kostýmů), Galerie výtvarného umění, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod)
plakát
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2003   Renáta Fučíková: Ilustrace a kresby, Václav Krčál, Marcela Krčálová: Loutky, Galerie výtvarného umění, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod)