Josef Duspiva

* 8. 1. 1951, Plzeň (Plzeň-město), Česká republika (Czech Republic)
malíř, elektrotechnik

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: pna2012705416

Josef Duspiva

Josef Duspiva vyrůstal v Nekvasovech, v malé vesničce nedaleko Nepomuku. Už od dětského věku tíhnul k tužce, štětci a barvám. Zprvu k akvarelovým, později k temperovým, s jejichž pomocí ztvárňoval své klukovské vidění krajiny a lidí z bezprostředního okolí.
Když se stal členem výtvarné skupiny při MěKS ve Strakonicích, začal se věnovat i technice olejomalby a touto technikou převážně tvoří dosud. Se zmíněnou strakonickou výtvarnou skupinou se zúčastnil několika společných výstav. Počátkem devadesátých let uspořádal první dvě samostatné výstavy ve Františkových Lázních. V Mariánských Lázních pak vystavoval společně se svým přítelem, strakonickým malířem, Miloslavem Brůhou.
Na soustavnou výtvarnou tvorbu, které se přestal věnovat v průběhu devadesátých let, navázal v roce 2007. Poté následovaly samostatné výstavy v Nepomuku, Plzni, Třemošné u Plzně, Strakonicích, Chanovicích, Klatovech, Písku, Karlových Varech, Prachaticích, Švihově a jinde. V poslední době často vystavuje společně se svým kamarádem, jihočeským malířem, Valentinem Horbou.
Svůj výtvarný styl sám nazývá jakousi posunutou realitou. Inspiraci pro své obrazy nalézá v pošumavské krajině, ale i v tématice literární či duchovní. Nevyhýbá se ani ostatním tématům, jako jsou zátiší či malba figurální.
prachenskemuzeum.cz, 9.12.2020

Josef Duspiva

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *

Josef Duspiva

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2020/10/03 - 2020/12/31   Spolu, Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek)