Karel Pavlík

* 26. 12. 1917, Podlíšťany, Nasavrky (Chrudim), Česká republika (Czech Republic)
† 11. 2002
malíř

 

národnost: česká
pohlaví: muž

poznámka:
NK ne - 2021/03

Karel Pavlík

Karel Pavlík se narodil 26. prosince 1917 v Podlíšťanech, nedaleko Chrudimě. Obecnou školu vychodil v Žumberku, školu měšťanskou v Nasavrkách. Učitelský ústav v Chrudimi absolvoval v létech 1932 až 1936.
Po maturitě hledal místo učitele. Prošel řadu míst, až v roce 1942 nastoupil do školy v Nasavrkách. Zde působil až do odchodu do důchodu v r. 1981. Zpočátku jako učitel, později jako zástupce ředitele a v roce 1962 byl jmenován ředitelem.
Po téměř čtyřicet let vštěpoval Karel Pavlík stovkám žáků základy matematiky a výtvarné výchovy. Zasloužil se i o výstavbu nové školní budovy v Nasavrkách. Desítky let se K. Pavlík věnoval organizování výtvarného života. Začínal v různých organizacích v rámci školství. Nejvýznamnějším, již samostatným počinem školy, bylo organizování každoročních výstav výtvarného umění pod názvem Nasavrcká paleta, u jejíhož vzniku v roce 1970 stál. Vlastní záměr byl jednoduchý – přivést k výtvarnému dílu žáky ještě jinak, než předpisovaly školní osnovy a dávaly reálné možnosti venkovské školy. A současně tak přivést k výtvarnému dílu i rodiče dětí a širší veřejnost Nasavrcka. Od počátku vysoká úroveň jednotlivých ročníků z Palety vytvořila akci celostátního významu. Při organizaci se velmi pozitivně projevila spolupráce s Národní galerií a Východočeskou galerií v Pardubicích. A samozřejmě s tvůrci samými. Tak se mohli návštěvníci Palet seznámit s díly mnoha jedinečných osobností českého výtvarného umění. Příkladmo je možno uvést jména Vojtěch Sedláček, Václav Rabas, Otakar Nejedlý, Václav Špála, Jaroslav Grus, František Emler, Václav Hudec a další. Následný vývoj Palety je potvrzením, že započaté dílo se dále utěšeně rozvíjí.
Výtvarné umění přitahovalo Karla Pavlíka již na Učitelském ústavu v Chrudimi. Vzdělával se u akademického malíře profesora Ferdinanda Pochobradského, který věnoval svoji tvorbu okolí Nasavrk, Trhové Kamenice a Hlinska. Dalším učitelem mladého pedagoga byl akademický malíř Václav Živec, žák Jana Preislera a Maxe Švabinského. Již jako učitel se účastnil prázdninových kursů v Kežmaroku, Písku, Teplicích atd. vedených osobnostmi výtvarného umění jako byli Jan Slavíček, František Zedníček a další. I potom se trvale vzdělával a získával nové zkušenosti.
Malířské dílo Karla Pavlíka se stalo významnou součástí umělecké tradice Vysočiny, kterou vytvářeli a vytvářejí stovky autorů. Karel Pavlík svůj hluboký vztah a úctu k rodné zemi, zejména k Železným horám a Českomoravské vysočině demonstroval na svých obrazech, na kterých se v řadě variant zobrazuje hluboká znalost krajiny ve všech ročních i denních dobách. Některé náměty se vracely a v jejich podání se tak zobrazoval vývoj malířova vnímání
S výsledky malířské tvorby Karla Pavlíka se seznamovali jeho přátelé i širší veřejnost na mnoha samostatných i kolektivních výstavách v Nasavrkách, Podlíšťanech, Zaječicích, Chrudimi, Ždírci, Chotěboři, Deštném, Humpolci, Bechyni, Horním Bradle, Praze a jinde.
Karel Pavlík zemřel v listopadu 2002.
hospic-cercany.cz, 12.3.2021

Karel Pavlík

 

Karel Pavlík

autorská
termín   název výstavy, místo konání
1995/06/17 - 1995/07/16   Karel Pavlík: Obrazy, Kulturní středisko, Zaječice (Chrudim)

Karel Pavlík

pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1995   Obrazy Karla Pavlíka, Zaječice (Chrudim), Zaječice (Chrudim)