Milan Mölzer

* 1935, Praha, Česká republika (Czech Republic)
† 22. 5. 1976, Düsseldorf, Německo (Germany)
kreslíř, fotograf, konceptuální umělec, tvůrce objektů

 

národnost: česká
pohlaví: muž

poznámka:
NK neuvádí 2012/10
www.arkadja.com aj. uvádí * 1937, + 1976

Milan Mölzer

Milan Mölzer zazářil na Düsseldorfské scéně jako bolid - intenzivně, avšak příliš krátce na to, aby zůstal zachován v paměti širší veřejnosti. Jeho křehká precizní díla však ve skutečnosti snesou srovnání s díly proslulých autorů německé skupiny Zero (Hans Mack, Otto Piene, Günter Uecker…).
Patří též ke skupině vynikajících autorů českého původu. Spolu s ním to jsou např. Jiří Hilmar a František Kincl.
Milan Mölzer se k volné výtvarné tvorbě dostal teprve po svém příchodu do německého Düsseldorfu. V rodném Československu vystudoval obor sazeče písma na Polygrafické škole v Liberci. Základní dovednosti a preciznost získaná při sazbě písma se nepochybně promítla o mnoho let později do jeho volné tvorby. Byl zapálen pro nové formy divadla. Po jednoletém studiu pantomimy u prof. Lipinského v Praze (1959-1960) získal krátké angažmá v pardubickém kabaretu Experiment. O několik let později oslovil Jiřího Srnce z žádostí o roli v jeho Černém divadle. Hrál v inscenaci Pod vrásky.
V roce 1968 emigroval spolu s rodinou do Německa. V Düsseldorfu, kde se usadil, fungovala živá výtvarná scéna. Byl uchvácen díly skupiny Zero a obrazy malíře Marka Rothka, jejich emocionálním nábojem vytvářeným minimálními prostředky. Přihlásil se na Kunstakademii v Düsseldorfu do ateliéru prof. Gerharda Hoemeho (1969-1970). Aby však uživil rodinu, nemohl se zpočátku své tvorbě věnovat naplno. Musel si hledat stálé zaměstnání. S notnou dávkou štěstí získal místo kreativního kresliče v agentuře TEAM/BBDO a v osobě uměleckého ředitele společnosti Gerda Schmidt-Heinische získal zároveň také přítele a mecenáše. Díky tomu mohl začít vystavovat svá jemná a precizní díla nejen v Düsseldorfu.
Jeho tvorba hned od počátku se rozdělila na dvě samostatné skupiny. První skupinu tvoří tužkové lineární záznamy z cest vlakem. Během celé cesty zaznamenával jízdu a kodrcání vozu tenkými, různě rozechvělými liniemi připomínajícími řádky knihy. Takto vznikající kresby doplňoval jízdenkami a přesnými záznamy o a stanicích a časech. Druhou, zajímavější polohou jsou jeho prostorové objekty z vrstveného prořezávaného papíru, které s přesností geometra a rozřezával podle předem daného drobného rastru. Od podložky pak částečně odlepoval drobné rožky či dlouhé pásky papíru. Světlo a stín pak tvoří na jeho díle podmanivou křehkou strukturu. Někdy používal jednostranně barevný papír či několik vrstev papíru, avšak vždy volil jako první vrstvu čistě bílý papír.
Později papír nahradil průmyslovými amphibolinovými barvami, které si po nějakou dobu zachovávají pružnost. Tyto barvy nanášel na plexisklové desky a nožem a špachtlí je kousek po kousku v celých pásech zvedal a po zaschnutí ještě jednou přetíral. Nanášel též několik různě barevných vrstev, které proříznutím a přeložením odhalil. Na rozdíl od papíru si tyto barvy zachovávají určitou měkkost. Mölzer zde vědomě využívá vliv náhody.
Mezi poslední díla patří prořezávané fotografie. Svou vlastní tvář zachycenou sochařkou a konceptuální umělkyní Verou Röhn, použil jako oznámení své dobrovolné smrti v květnu roku 1976.

Petra Příkazská

literatura: Milan Mölzer Krátká cesta. Galerie S Zdeňek Sklenář 2012.

Milan Mölzer

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
1952 - 1956   Polygrafická škola, _, ruční sazeč
1959 - 1960   , pantomima
1969 - 1970   Kunstakademie Düsseldorf, Düsseldorf

Milan Mölzer

rok od - do   instituce, obec, poznámka
1960 - 1961   Pardubice (Pardubice), Pardubice (Pardubice), kabaret Experiment - mim
1965 - 1968   Černé divadlo na Zábradlí, Praha, inscenace Pod vrásky - mim
1968 - 1976   Düsseldorf, Düsseldorf

Milan Mölzer

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2012/09/06 - 2012/10/20   Milan Mölzer: Krátká cesta, Galerie Zdeněk Sklenář, Praha
kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
1980/09/30 - 1980/10/04   Die Kunst Osteuropas im 20. Jahrhundert, Garmisch-Partenkirchen, Garmisch-Partenkirchen
stálá/dlouhodobá expozice
termín   název výstavy, místo konání
2013/11/14 -   Století relativity: Stálá expozice výtvarného umění 20. století / Century of Relativity: Permanent exposition of fine arts of the 20th century, Muzeum umění Olomouc - Muzeum moderního umění, Olomouc (Olomouc)
2023/05/25 -   1939⁠–⁠2021: Konec černobílé doby, Veletržní palác, Praha

Milan Mölzer

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2012   Milan Mölzer: Krátká cesta, Galerie Zdeněk Sklenář, _
katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1980   Die Kunst Osteuropas im 20. Jahrhundert in öffentlichen Sammlungen der Bundesrepublik Deutschland und Berlins (West), Museum Bochum (Kunstmuseum Bochum), Bochum
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2012   Milan Mölzer: Krátká cesta, Galerie Zdeněk Sklenář, _
pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2013   Století relativity / Century of Relativity

Milan Mölzer

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1982   Frantisek Kyncl: Bilder, Objekte, Zeichnungen 1968-1982, Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen, Düsseldorf
kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1982   Kyncls Strukturen