Alexander Károlyi

* 27. 9. 1953, Podlužany (Bánovce nad Bebravou), Slovensko (Slovakia)
podnikatel, právník

 

národnost: slovenská
pohlaví: muž

NK AUT: xx0000267

Alexander Károlyi

Absolvoval gymnázium v Prahe a právnickú fakultu Univerzity Karlovej v Prahe. Pracoval na Federálnom ministerstve práce a sociálnych vecí ako poradca ministra, Federálnom ministerstve zahraničného obchodu a zahraničných vecí, kde zastával funkcie od právneho zástupcu cez vedúceho oddelenia, riaditeľa odboru, až po generálneho riaditeľa sekcie zahraničného obchodu. Bol generálnym riaditeľom VÚB Consult a.s., námestníkom generálneho riaditeľa MOTOKOV a.s.
V súčasnosti je riaditeľom a majiteľom spoločnosti zaoberajúcej sa obchodnou, podnikateľskou, ekonomickou, finančnou, organizačnou a poradenskou činnosťou. Pôsobil ako člen predstavenstva alebo člen dozornej rady v rôznych firmách v ČR, mimo iné bol predsedom dozornej rady strojárskeho gigantu Zetor a.s. Verejnosť ho viac vníma v oblasti športu, zvlášť futbalu.
Od roku 1978 bol členom Disciplinárnej komisie Československého futbalového zväzu a od roku 1988 bol jej predsedom. Po rozdelení republiky v rokoch 1993 - 2009 bol predsedom Disciplinárnej komisie Českomoravského futbalového zväzu. V rokoch 2005 - 2012 bol členom Výkonného výboru Českého olympijského výboru a predsedom jeho Legislatívnej komisie.
V novembri 2012 ho volebné plenárne zasadnutie Českého olympijského výboru zvolilo ombudsmanom Českého olympijského výboru a v apríli 2018 bol do funkcie ombudsmana ČOV znova zvolený na ďalšie šesťročné volebné obdobie. Je i podpredsedom Rady expertov Antidopingového výboru ČR.
V uplynulom období bol i členom Legislatívnej rady vlády ČR, členom Národnej rady pre šport, členom Poradného zboru ministra a predsedu Legislatívnej rady vlády ČR i predsedom Legislatívnej rady ČMFS. Za celoživotnú prácu v oblasti futbalu bol v roku 2008 ocenený najvyšším futbalovým vyznamenaním – Veľkou cenou Václava Jíru.
Publikoval na Slovensku, ale hlavne v ČR. Viacero odborných publikácií bolo hlavne o disciplinárnom poriadku vo futbale, ale aj odborné články a vystúpenia v médiách doma i v zahraničí, vrátane odborných prednášok a seminárov. Je uznávaným odborníkom na disciplinárny poriadok v celom futbalovom svete a významným expertom na športovú legislatívu. Žije v Prahe.
V roku 2010 mu Obec Podlužany, ako prvému v histórií obce, udelila čestné občianstvo. Toto najvyššie ocenenie od obce si získal svojim celoživotným vzťahom k rodnej obci, finančnou a materiálnou pomocou pri rozvoji športu, hlavne futbalu v obci, a propagáciou obce doma, ale najmä v zahraničí. V roku 2017 bol zaradený do Českej knihy rekordov ako historicky najdlhšie pôsobiaci predseda futbalovej disciplinárnej komisie v Československu a v ČR a historicky prvý ombudsman Českého olympijského výboru v jeho 120 ročnej existencii. V novembri 2018 Alexandrovi Károlyimu udelil Medzinárodný olympijský výbor vysoké vyznamenanie – Cenu Medzinárodného olympijského výboru za výnimočný prínos v športe a olympijskom hnutí a v januári 2019 prevzal Cenu Trenčianskeho samosprávneho kraja za rok 2018, ktorú Alexandrovi Károlyimu udelilo zastupiteľstvo Trenčianskeho samosprávneho kraja za dlhoročné významné šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí a významné zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi Českou a Slovenskou republikou pri príležitosti 100. výročia založenia prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov.
podluzany.eu, 20.5.2021

Alexander Károlyi

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2020   Petr Chalabala (Všechny moje lásky...), AZUS Březová, s.r.o., Svatava (Sokolov)