Jaroslav Doležal

* 11. 11. 1929, Zhoř, Němčice (Svitavy), Česká republika (Czech Republic)

 

národnost: česká
pohlaví: muž

poznámka:
NK ne - 2022/01

Jaroslav Doležal

Narodil se ve Zhoři v rodině rolníka. Jeho magickým číslem, jak sám říká, je jedenáctka. Narodil se 11.11.1929, dům kde žije a pracuje má číslo 11. Měl ještě dva starší sourozence – bratra a sestru. Do školy začal chodit v místě rodiště, měšťanskou školu absolvoval v České Třebové. Potom jej otec potřeboval doma, aby pomáhal v zemědělství. V pozdějších letech vystřídal několik zaměstnání.
Je znám jako dobrý muzikant a malíř, v mládí hrával úspěšně ochotnické divadlo. Zatímco hudbě se věnoval od útlého mládí téměř do současnosti (Hanušova kapela, orchestr Melodik Františka Pirkla, Collegiál, železničářská dechová hudba), s malováním začal přibližně před čtyřiceti lety. Přestože nikdy nenavštěvoval výtvarné školy, našel si osobitý výraz. Maluje tak, jak „svět vidí ”. Na jeho výhradně olejových obrazech se objevují motivy z blízkého i vzdáleného okolí. Maluje krajiny a mizející architekturu (chaloupky, kostelíky). Nejvíce jej přitahují barvy podzimu. Inspiraci čerpá jednak doma ve Zhoři (např. romantické údolí Kozačka), nebo za ní jezdí po okolí (Svinná, Vlčkov, Kozlov, Semanín, Přívrat, Řetová, Řetůvka, Sloupnice …).
V České Třebové jej nejvíce vábil k malování kostelíček sv. Kateřiny a také kaple na Horách. Řada obrazů vznikla i v okolí města. Přestože nejraději maluje přímo v přírodě, nikdy se nebránil okopírovat fotografii, nebo knižní reprodukci, která jej právě zaujala. Jeho velkým vzorem je ruský malíř Šiškin a naši umělci Kosárek a Jambor. Své práce téměř pravidelně vystavuje na "jednodenních výstavách" po okolí. V poslední době se zaměřuje převážně na „Výtvarnou Svinnou“, které se každoročně účastní.
osobnostiregionu.cz, 19.1.2022