Tsering Topgyal

fotograf

 

pohlaví: muž

VIAF: 81414628451881533263

poznámka:
NK ne - 2022/01

Tsering Topgyal

Tsering Topgyal je oceňovaný tibetský fotograf, který v současné době žije v Indii. V minulosti pracoval pro Associated Press v Novém Dillí, nyní však působí jako fotograf na volné noze. Jeho fotografie byly publikovány v řadě významných mezinárodních novin a časopisů, včetně New York Times, Washington Post a The Guardian.
Tsering se narodil v Tibetu, ale již ve věku 8 let byl nucen ze své vlasti uprchnout. Při útěku musel pak pěšky překročit Himaláje. Vyrůstal v Dharamsale v severní Indii v tzv. tibetské dětské vesničce, kde bylo pečováno o výchovu a vzdělávání opuštěných tibetských dětí. Tam se na internátní škole spolu s ostatními vzdělával i Tsering. V rozhovoru pro časopis New York Times Tsering uvedl: "Tragédií mého života není trvalé odloučení od mé rodiny, ale to, že si už ani nedokážu vzpomenout, jaké to je postrádat ji." V současné době žije v exilu asi 200 000 Tibeťanů, a to v mnoha zemích po celém světě, včetně Indie, Nepálu, Bhutánu, USA, Kanady, Švýcarska a dalších evropských zemí.
Jako mladý fotograf Tsering začal fotit ostatní uprchlé tibetské děti, které byly stejně jako on odloučeny od svých rodičů. Byl to pro něj způsob, jak se vyrovnat s vlastními neblahými zážitky. Posléze si však uvědomil, že tyto fotografie mohou posloužit i k jinému účelu – aby ukázaly a přiblížily světu těžkosti tibetských exulantů. A Tsering byl k zachycení a zdokumentování těchto příběhů ve správnou chvíli na správném místě.
ceskegalerie.cz, 23.1.2022

Tsering Topgyal

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2018/08/14 - 2018/09/14   Tsering Topgyal: Tibetské děti v exilu, Tibet Open House, Praha

Tsering Topgyal

pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2018   Tsering Topgyal: Tibetské děti v exilu, Tibet Open House, Praha