Bedřich Golombek

* 5. 2. 1901, Hrušov, Ostrava (Ostrava-město), Česká republika (Czech Republic)
† 31. 3. 1961, Brno (Brno-město), Česká republika (Czech Republic)
redaktor, novinář, spisovatel

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jk01032530

Bedřich Golombek

Bedřich Golombek patřil k pilířům brněnských Lidovek, které v době mezi válkami, zejména za vedení Arnošta Heinricha, představovaly to nejlepší v české moderní žurnalistice. Narodil se v hornické rodině, v Ostravě vystudoval střední školu. Do brněnské redakce Lidových novin nastoupil ihned po maturitě (1919). Začínal jako reportér, stal se referentem ze soudní síně. Od roku 1930 byl hlavním redaktorem nedělní přílohy listu, o tři později šéfredaktorem odpoledního vydání. Po válce se stal šéfredaktorem pražské redakce LN, pod záminkou reorganizace však musel po únoru 1948 své místo opustit a nedobrovolně se odmlčel. Dalších 8 let pracoval jako úředník v brněnské továrně na rentgenové přístroje. Ačkoliv zanechal hodnotné prozaické dílo, byl Golombek především novinář. Napsal stovky reportáží, soudniček, sloupků a fejetonů. Uvedl do života entrefilet, žádanou a vyhledávanou kurzívu před sloupcem denních zpráv. Psal nejen do novin, ale i o novinách a novinářích (vzpomínková kniha Dnes a zítra. K padesátce Lidových novin-1944, životopisné vyprávění Rudolf Těsnohlídek-1946). Zážitky a svědectví ze života za okupace popsal v reportážích Co nebude v dějepise (1945), ve stejném roce vyšla příručka Válka v datech.
V době svého působení v brněnské redakci LN zachytil spolu s Eduardem Valentou vyprávění rázovitého českého polárníka a náčelníka Eskymáků Jana Welzla (původem ze Zábřehu na Moravě). Šlo doslova o rekonstrukci množství zápisků, poznámek a později i košatého a nepříliš souvislého vyprávění "Eskymo" Welzla, které Valenta naštěstí dokázal stenografovat. Výsledkem mravenčí práce byl nejprve seriál na stránkách novin, následovaly čtyři knihy: Třicet let na zlatém severu (1930), Po stopách polárních pokladů (1930), Trampoty eskymáckého náčelníka v Evropě (1932) a Ledové povídky (1934). První dvě knihy se dočkaly mnoha vydání, s předmluvou Karla Čapka byly přeloženy do několika světových jazyků.
Golombek sám vydal dva romány dějově spjaté s rodným Ostravskem (Lidé na povrchu-1941, Dům o dvou poschodích-1942). Do doby osvobozovacích bojů v Brně zasadil děj románu Vysazená okna (1947). Po vynucené odmlce se do literatury vrátil knihou drobných próz Perleťová květina (1959). Posmrtně vyšlo Čtení o veletrhu (1961), kde Golombek mimořádným způsobem zachytil atmosféru Brna. Příběhy Jana Welzla posloužily jako podklad ke scénickému zpracování v Divadle na provázku ( premiéra roku 1977).
Golombkova žurnalistická práce je i dnes, díky jeho reportérské zvídavosti, poctivosti a fabulačním schopnostem stále aktuální a ukazuje cestu v hledání nové tvářnosti a struktury současných médií. Golombkova mnohostranná osobnost čeká ještě na své ocenění a uznání. Je pochován na čestném pohřebišti ústředního hřbitova.

zdroj: www.brno.cz

Bedřich Golombek

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Brno (Brno-město), Brno (Brno-město)
???? - ????   Lidové noviny, Praha, redaktor

Bedřich Golombek

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2022   Dějiny české literatury v protektorátu Čechy a Morava, Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., Praha
antologie/sborník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1962   Kdy zemřeli…? (Přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých od 1.1.1937 do 31.12.1962), Státní knihovna, Praha
encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1936   Kulturní adresář ČSR (Biografický slovník žijících kulturních pracovníků a pracovnic), 2.ročník, Českolipská knih a kamenotiskárna, Česká Lípa (Česká Lípa)
  1957   Slovník českých spisovatelů beletristů 1945 - 1956, Státní pedagogické nakladatelství, n.p., Praha
  1964   Slovník českých spisovatelů, Československý spisovatel, Praha
  1977   Žili a pracovali v Brně, Rapid a.s. - československá reklamní agentura, Praha
  1995   Slovník českých spisovatelů od roku 1945 (Díl 1, A - L), Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., Praha
  2000   Slovník českých autorů knih pro chlapce (a nejen pro ně), Nakladatelství Ostrov, Praha

Bedřich Golombek

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1946   Co nebude v dějepise, Nakladatelství Průboj, Karel Smolka, Brno (Brno-město)
  1971   Trampoty eskymáckého náčelníka Evropě (Nejtěžší léta Jan Welzla), Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, n.p., Praha

Bedřich Golombek

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1967   Nový zlatý věnec (Antologie české literatury pro mládež z doby mezi dvěma světovými válkami), Státní nakladatelství dětské knihy, n. p., Praha
  2018   V hlavní roli rozhlas!, Radioservis, a.s., Praha