Hanuš Bohman: Skladatel Jindřich Jindřich, 1933

Jindřich Jindřich

* 5. 3. 1876, Klenčí pod Čerchovem (Domažlice), Česká republika (Czech Republic)
† 23. 10. 1967, Domažlice (Domažlice), Česká republika (Czech Republic)
hudební skladatel, národopisec, etnograf

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: Jindřich Jindřich
VIAF: 54414021

poznámka:
syn hudebníka Aloise JIndřicha (*1821)

Jindřich Jindřich

Byl synem učitele Aloise Jindřicha, typického venkovského kantora s širokým hudebním vzděláním. Hrál prakticky na všechny hudební nástroje a byl zejména velmi dobrý houslista. Pokoušel se i o kompozici, dochovalo se několik příležitostných skladeb. Pevné základy hudebního vzdělání získal tedy mladý Jindřich doma. Pokračoval ve studiu na učitelském ústavu v Soběslavi. Několik let učil na školách ve Lhenicích a v Domažlicích.
Vedle učitelského působení studoval skladbu u Vítězslava Nováka a klavír u Karla Hoffmeistra. Stal se oblíbeným doprovázečem českých pěvců Karla a Emila Buriana a zejména Emy Destinnové. Ta velmi milovala jeho chodské písně a často je na koncertech uváděla. Koncertoval se Ševčíkovým kvartetem a byl úspěšný i jako sólový klavírista.
Celý svůj život však zasvětil rodnému Chodsku. Byl sbormistrem studentského mužského sboru v Soběslavi a domažlického sboru Čerchovan. V Domažlicích vybudoval Chodské muzeum, které shromažďuje doklady chodského lidového umění.
Za své hudební i etnografické dílo byl v roce 1954 jmenován zasloužilým umělcem a v roce 1957 národním umělcem. Byl také členem České akademie věd a umění a čestným členem Svazu českých skladatelů.
Jeho největším dílem je 26dílný etnografický sborník Chodsko. Čtyři první díly obsahují chodský slovník, gramatiku a historii Chodska. Dalších 22 dílů je věnováno životu, zvykům chodského lidu a lidové kultuře Chodska.
Výsledky své sběratelské činnosti publikoval v devítidílném Chodském zpěvníku, který obsahuje více než 1400 notových záznamů písní a na 4000 textů. Je to sbírka ve své rozsáhlosti a úplnosti ojedinělá nejen v naší, ale i ve světové literatuře.
Hudební dílo Jindřicha Jindřicha je převážně vokální. Zkomponoval více než 170 písní s doprovodem klavíru či orchestru, 29 mužských sborů, 8 smíšených sborů a 16 ženských sborů. Vydal rovněž několik sbírek úprav chodských písní, z nichž patrně nejznámější je Poklad Chodska obsahující 102 písní a tanců.
Vedle této tvorby zkomponoval řadu drobných klavírních skladeb, rovněž vesměs inspirovaných Chodskem. Orchestrální díla jsou jen příležitostná. Z roku 1906 pochází Elegie pro smyčcový orchestr a z roku 1911 symfonická báseň Svítání v horách.
cs.wikipedia.org, 2013/02/26

Jindřich Jindřich

Hanuš Bohman: Skladatel Jindřich Jindřich, 1933
 

Jindřich Jindřich

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Domažlice (Domažlice), Domažlice (Domažlice)
???? - ????   Lhenice (Prachatice), Lhenice (Prachatice), učitel
???? - ????   Poděbrady (Nymburk), Poděbrady (Nymburk), lázně
???? - ????   Soběslav (Tábor), Soběslav (Tábor), studium

Jindřich Jindřich

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *
1935 - ????   Česká akademie věd a umění, *

Jindřich Jindřich

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1960   Fůra humoru o známých lidech s obrázky Franty Bidla (Posbíral Vladimír Thiele), Práce, vydavatelství a nakladatelství, Praha
  1961   Skladatelé dneška, Panton, nakladatelství Svazu československých skladatelů, Praha
  1975   Chodsko, domov můj (Život a dílo národního umělce Jindřicha Jindřicha), Západočeské nakladatelství v Plzni, Plzeň (Plzeň-město)
  1997   Kalendárium kulturních osobností Šumavy a Chodska, Nakladatelství MMM, Praha
  2004   Členové České akademie věd a umění 1890 - 1952, Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
antologie/sborník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1970   Kdy zemřeli…? (Přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých v letech 1967 - 1970, 1935 - 1936 a dodatek do ´Kdy zemřeli 1937 - 1966´), Národní knihovna České republiky, Praha
www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Jindřich Jindřich (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org

Jindřich Jindřich

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1933   Defilé intelektuálů (Karikatur řada první)