Vilma Sokolová Seidlová

* 4. 1. 1859, Kostelec nad Orlicí (Rychnov nad Kněžnou), Česká republika (Czech Republic)
† 12. 9. 1941, Praha, Česká republika (Czech Republic)
spisovatelka, básnířka, pedagožka

 

národnost: česká
pohlaví: žena

NK AUT: jk01120364

poznámka:
Pseudonym
Vilma, 1859-1941
Skutečné jméno
Seidlová, Vilemína, 1859-1941
-
Pedagožka, kulturní pracovnice, básnířka a spisovatelka pro děti, redaktorka sborníků četby pro dívky, dramatizace pohádek, překladatelka ze slovanských jazyků.

Vilma Sokolová Seidlová

Dcera spisovatele a významného pedagoga Josefa Sokola, sestra novináře a spisovatele Karla Stanislava Sokola a Bohdany Sokolové, učitelky, spisovatelky a spolupracovnice otce a bratra. Podle Slovníku pseudonymů bylo její křestní jméno Vilemína.
Navštěvovala vyšší dívčí školu a učitelský ústav v Praze, učila v Novém Bydžově a v Písku, kde se seznámila s profesorem a školním radou Danielem Seidlem, svým pozdějším manželem. Potom působila jako učitelka na Smíchově a na vzorné škole při c. k. ústavu učitelek v Praze.
Jako spisovatelka navazovala na J. V. Sládka a věnovala se tvorbě pro mladé čtenáře. Psala básně (Veselé hlásky), povídky (Pozdravy z lesů a polí, Okénka do srdečka, Rozehrané strunky, Větříkova píšťalka, Za slunce a mrazu, Doušek z naší studánky, Marta Drahúňová) a divadelní hry (Kouzelné kvítí, Pohádka o zlatém klíči a živé vodě).
Redigovala časopis Dívčí svět a přispívala do různých časopisů i deníků (Štěpnice, Jarý květ, Ženské listy). Většinou šlo o články s tematikou ženského hnutí, slovanské vzájemnosti a česko-slovenských vztahů.
Překládala díla ze slovanských jazyků, hlavně z polštiny a ruštiny, uvedla k nám i román E. Šoltésové-Maróthy Proti proudu. Díla V. Sokolové-Seidlové byla přeložena do chorvatštiny, ruštiny a polštiny, ale i do němčiny.
Angažovala se v ženském hnutí, v Písku založila ženský vzdělávací spolek Světlá.
badatelna.eu, 9.8.2019

Vilma Sokolová Seidlová

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Písek (Písek), Písek (Písek), pedagožka, založila ženský vzdělávací spolek Světlá

Vilma Sokolová Seidlová

antologie/sborník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1962   Kdy zemřeli…? (Přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých od 1.1.1937 do 31.12.1962), Státní knihovna, Praha
encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2012   Slovník autorů literatury pro děti a mládež II. (Čeští spisovatelé), Nakladatelství Libri, Praha
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2012   Sokolová Vilma (4.1.1859 Kostelec nad Orlicí - 12.9.1941 Praha), Slovník autorů literatury pro děti a mládež II., 371-372

Vilma Sokolová Seidlová

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1903   Za slunce a mrazu, Šolc a Šimáček, spol. s.r.o., Praha
  1906   Pohádka o zlatém klíči a živé vodě (divadelní hra pro děti o třech obrazech se zpěvy a tanci), František Šimáček, nakladatelství, Praha
  1922   Krůpěje deštíčka (Hrst veršíků a povídeček mládeži naší za dáreček přináší Vilma Sokolová), Šolc a Šimáček, spol. s.r.o., Praha
  1922   Úsměvy sluníčka (Povídky a básničky pro naše dětičky napsla Vilma Sokolová), Šolc a Šimáček, spol. s.r.o., Praha