Jiřina Salaquardová

* 9. 7. 1955, Brno (Brno-město), Česká republika (Czech Republic)
spisovatelka, básnířka, dramaturgyně

 

národnost: česká
pohlaví: žena

NK AUT: jk01110336

poznámka:
Rodné jméno
Kalabisová, Jiřina, 1955-
Odkaz. forma
Kalabisová-Salaquardová, Jiřina, 1955-
Píše od dětství. S úspěchem se účastnila četných literárních soutěží (Klub mladých čtenářů,Strážnice Marušky Kudeříkové - celostátní vítězství).
Přispívá do denního tisku a do časopisů, do různých almanachů a sborníků.
Publikovala i pod jménem Kalabisová.

Jiřina Salaquardová

Narodila se 9. července 1955 v Brně s dívčím příjmením Kalabisová do rodiny lesního inženýra a učitelky. Dětství strávila v Náměšti nad Oslavou. Díky otcově profesi v lesní oboře, kde se nepochybně formoval i básnířčin vztah k přírodě. Odtud asi pochází i její zájem o motýly. V roce 1974 maturovala na třebíčském gymnáziu. Vystudovala na Filosofické fakultě Masarykovy univerzity (tehdy UJEP) obor bohemistika a muzikologie. V roce 2 získala titul PhDr. Učila na základní škole v Jihlavě. Pracovala jako dramaturgyně v brněnské redakci České televize a krátce v Československém rozhlase. V letech 1986 – 1988 byla redaktorkou publikací v brněnském krajském kulturním středisku. V letech 1990–1991 absolvovala jako stipendistka Rady Evropy roční studium na Ekologickém institutu ve Štrasburku s praxí v ekologických centrech Muttersholtz, Metz a Luxemburk, působila jako ekologická poradkyně.
Po roce 1995 se stala redaktorkou brněnského nakladatelství Bonus A a navazujícího nakladatelství Books. Externě stále spolupracuje s nakladatelstvími Barrister a Principal, nakl. Šalvar (M. Matoušek, M. Holcová), GplusG (Fedor Gál), publikace Masarykovy univerzity v Brně (redakční úpravy, korektury sborníků) aj. V současnosti pracuje na katedře mediálních studií a žurnalistiky Masarykovy univerzity. Do oblastí jejího vědeckého zájmu patří tištěná média, český jazyk, stylistika, rétorika, verbální a neverbální komunikace a tvůrčí psaní. Zaměřila se na současný český jazyk a pořádala množství seminářů k tomuto tématu pro různé instituce, např. pro magistráty v Brně, Praze a Olomouci.
Píše již od dětství, kdy se účastnila řady soutěží pro mladé literáty, např. v Klubu mladých čtenářů nebo v literární soutěži Strážnice Marušky Kudeříkové. Knižně debutovala v roce 1973 ve sbornících mladé poezie „Znamení krajiny“ (1973), na který navazoval sborník „Pozvání do krajiny“ (1975) a v další společné publikaci mladých básníků „Homo ludens aneb Nemožně zelená krajina“(1978). Básně měla i ve sborníku „Heliogramy“(1983) nebo ve sborníku ke 30. výročí nakladatelství Blok „Jak lomikámen v dešti“ (1987), ve sborníku třebíčského gymnázia „Gymnasium básníků“ (1991). Redakčně upravila a přebásnila překlad souboru poezie „Hajduci“ (2003). Své fejetony a novinové články publikovala v Lidových novinách, Právu, Literárních novinách, v literárním časopisu Host či v internetovém deníku Britské listy.
Po první samostatné sbírce veršů Já, Kryštof Kolumbus (1985) následovala další úspěšná sbírka „Snídaně na Titaniku“ (1987), za kterou získala literární cenu Jiřího Wolkera. Její verše jsou psány zpravidla volným, nerýmovaným veršem bez interpunkce. Krátké prózy „S kloboukem na nepřítele“ (2005) čerpají z autorčiny pedagogické praxe. Pro děti napsala „Pohádky ze stříbrných hor“ (1996), a pro nejmenší děti sbírku říkadel „Letěl motýl z buku“ (2005). V roce 2006 vydala odbornou studii „Lidové noviny Arnošta Heinricha a dnešek“. Spolu s P. Sedláčkem napsala učebnici „Současný český jazyk a stylistika“ (2014). Roku 2012 vydala Masarykova univerzita publikaci „Nové trendy v médiích: online a tištěná média, kde má kapitolu „Vývojové tendence současné češtiny v souvislosti s prohřešky v novinářské praxi. Pro Centrum nezávislé žurnalistiky (český jazyk) připravila cyklus popularizačních přednášek, účinkovala v TV pořadech týkajících se češtiny, např.: Za dveřmi je AG. V pořadech Českého rozhlasu k tématu český jazyk a tvořivost připravila panelovou diskusi v cyklu Vánoční listování, průběžně přednáší pro Centrum vzdělávání zaměstnanců MU Brno o současném českém jazyku.
Jako scénáristka spolupracuje s Českou televizí v pořadech: např. magazín pro děti „Kometa“, seriál hraných modelových příběhů „Tak to jsem já“ a od roku 2001 do současnosti v TV magazínu „Čas pro rodinu“ a v cyklu „Rodinné křižovatky“. Pořad Kvarteto vzniká ve spolupráci se zeměmi V4, či s pořadem Styl Nory Obrtelové. Roku 2008 napsala scénář pro televizní dokumentární film Theodory Remundové o životě dvou lidí, kteří v životě se zvířaty nacházejí svou cestu a vyrovnávají se se svou neochotou navazovat vtahy s lidmi.
Radovan Zejda

Jiřina Salaquardová

 

Jiřina Salaquardová

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
???? - ????   Masarykova univerzita, Brno (Brno-město), Filozofická fakulta, český jazyk, muzikologie
1991 - ????   Univerzita L. Pasteura, ekologie

Jiřina Salaquardová

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Brno (Brno-město), Brno (Brno-město)
???? - ????   Krajské kulturní středisko, Brno (Brno-město), redakce
???? - ????   Náměšť nad Oslavou

Jiřina Salaquardová

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2012/10/24 - 2013/03/30   Milovníci knížek, Biskupský dvůr, Brno (Brno-město)

Jiřina Salaquardová

encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1995   Slovníček současných brněnských spisovatelů, Knihovna Jiřího Mahena, Brno (Brno-město)
  1998   Slovník českých spisovatelů od roku 1945 (Díl 2, M-Ž), Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., Praha
  2012   Slovník autorů literatury pro děti a mládež II. (Čeští spisovatelé), Nakladatelství Libri, Praha
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2012   Salquardová Jiřina (9.7.1955 Brno), Slovník autorů literatury pro děti a mládež II., 350-351