Simone Pignoni

* 17. 4. 1611, Florencie (Firenze), Itálie (Italy)
† 16. 12. 1698, Florencie (Firenze), Itálie (Italy)
malíř, grafik

 

národnost: italská
pohlaví: muž

Simone Pignoni

Žák florentských malířů Fabrizia Boschiho a Domenica Passignana, ale především Francesca Furiniho, který zřejmě nejvýrazněji ovlivnil jeho tvorbu. Vliv Furiniho je zvláště patrný v charakteristických kompozicích ženských polopostav povětšině s alegorickou tematikou, která vedle náboženských obrazů tvořila hlavní obsahovou náplň Pignoniho malířského díla, ostatně často s tvorbou Furiniho zaměňovaného. Celý život strávil ve Florencii, kde patřil k uznávaným malířům své doby a převážná část jeho tvorby je soustředěna ve florentských kostelech. Jeho kreslířské dílo není příliš rozsáhlé a s výjimkou souboru v Uffiziích (více než 30 listů) se v jiných sbírkách objevuje jen velmi sporadicky.

TOGNER, Milan. Italská kresba 17. století, Muzeum umění, Olomouc 2005

Simone Pignoni

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1994   Mistrovská díla Starého umění (Stálá expozice italského malířství 14. - 18. století z olomouckých sbírek)
  1995   Masterpieces of Old Art (Permanent exposition of Italian paiting of the 14th - 18th century from Olomouc collections)
  1996   Olomouc Picture Gallery I. (Italian painting of the 14th - 18th centuries from Olomouc collections), Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
  1996   Olomoucká obrazárna I. (Italské malířství 14. - 18. století z olomouckých sbírek), Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
  2005   Italská kresba 17. století / Italian Drawing of the 17th Century (Sbírka Antonína Martina Lublinského ve Vědecké knihovně v Olomouci / Collection of Antonín Martin Lublinský in the Research Library in Olomouc), Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1992   Muzeum umění Olomouc / Olomouc Museum of Art, Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)