Pavel Liška

* 31. 7. 1941
hudebník, zpěvák

 

pohlaví: muž

NK AUT: xx0001187

poznámka:
Vystudoval dopravní průmyslovou školu. Působil v různých hudebních skupinách a orchestrech. V roce 1986 jmenován zasloužilým pracovníkem v kultuře.

Pavel Liška

Pavel Liška (* 31. 7. 1941) býval označován za zpívajícího vyslance socialistického přátelství. Zažil období nebývalé slávy, stovek nabitých koncertů a milióny prodaných desek, především v zemích Sovětského svazu. Byl tím nejkřiklavějším příkladem takzvané socialistické hvězdy 70. a 80. let minulého století, která zpívala optimismem nabité skladby o zářivé budoucnosti, především z dílny sovětských autorů. Na první pohled období velké slávy vystřídalo na konci osmdesátých let odsouzení veřejnosti, většiny kolegů a v neposlední řadě i nelítostný osud.
Pavel Liška zpíval od dětství i díky dědečkovi Janu Liškovi, herci nynějšího Divadla ABC a tátovi, zpěvákovi kvarteta Nezbední bakaláři. Po škole se vyučil v Tatrovce univerzálním soustružníkem pro laboratorní přístroje a později vystudoval dopravní průmyslovku. Po návratu z vojny udělal konkurz do divadélka Paradox, ze kterého odešel zpívat do populárního baru Alhambra a z něj do skupiny Karla Dudy. Poté působil v řadě skupin, až v roce 1973 nabídl spolupráci dívčímu vokálnímu triu Jezinky Bobiny Ulrichové. V roce 1984 si Bobinu vzal za ženu a v roce 1991 se jim narodil syn Pavel. S Jezinkami zažil Pavel Liška svou největší slávu a projel křížem krážem skoro všechny země Sovětského svazu, ale i Kubu, Vietnam, Laos, Mongolsko, Sýrii, Řecko a řadu dalších zemí. Rok po »sametové revoluci« skončil se zpíváním a věnoval se podnikání. V roce 1995 jej stihla mozková mrtvice a od té doby je invalidní důchodce. Ochrnul totiž na levou polovinu těla a přišel o hlasivky.
Pavlu Liškovi vyšla hromádka singlů a EP desek a několik alb. To první vydala v roce 1971 v Rusku tamní firma Melodia. Z alb vydaných u nás jmenujme Písničky pro každý den (1972), Navždy chci s písní žít (1974), Třicátý máj už rozkvétá (1975) a jeho poslední album Báječný víkend (1979). . Pavlu Liškovi tak vychází nové album po neuvěřitelných třiceti letech! Tato raritní výběrovka nazvaná Báječný víkend je navíc prvním cédéčkem Pavla Lišky. Zpěváka proklínaného, ale i milovaného.
zdroj - http://www.rozkvetlekonvalinky.estranky.cz

Pavel Liška

pozvánka nevýstavní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2006   Zveme Vás na prezentaci knih Miroslava Michálka 'Pražský sysel' a 'Až půjde kolem', Okamžik - Sdružení pro podporu nejen nevidomých, Praha

Pavel Liška

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2001/12/12 - 2002/01/27   Ernest Neuschul: 1895-1968, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)