Gustav Adolf Quast

* 1846, Praha, Česká republika (Czech Republic)
fotograf, malíř skla

 

národnost: česká
pohlaví: muž

poznámka:
NK - neuvádí - 2009
syn Jana ZachAriáše Quasta

Gustav Adolf Quast

Syn Jana Zachariáše Quasta. Původně se zabýval především malbou na skle a následoval v tomto směru svého otce i během jeho působení ve sklárně v Lenoře. Fotografie prý velmi dovedně koloroval a považoval se za vůbec nejtalentovanějšího fotografa v rodině. Fotografickou zkušenost získal u svého staršího bratra v Písku, po jehož smrti (1877) převzal vedení ateliéru v Sušici. Pokračoval zde v portrétní ateliérové práci a také v malbě. Dochované snímky ze Sušicka a Povydří jej řadí k významnějším fotografům Šumavy konce 19. století. V ateliéru v Sušici (a v Písku) vypomáhala při retušování negativů sestra Konstancie (1862-1903 sebevraždou v Sušici).

Po určité době (až kolem 1910?) odešel ze Sušice do Dobříše, kde žil bratr Bedřich. V Dobříši si údajně založil fotoateliér a tam za záhadných okolností (asi sebevraždou) a nezjištěno přesně kdy zahynul. Nejasnosti okolo osudů dětí J. Z. Quasta provázejí veškerou literaturu a bude nutné v archivních pramenech některá fakta ověřit a dohledat.

zdroj - www.scheufler.cz

Gustav Adolf Quast

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Písek (Písek), Písek (Písek)
???? - ????   Sušice (Klatovy), Sušice (Klatovy)

Gustav Adolf Quast

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2001   Galerie c.k. fotografů, Grada Publishing, a.s., Praha - Holešovice
encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1993   Encyklopedie českých a slovenských fotografů, ASCO, Praha
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (II. díl; L - Ž), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)