Franz Anton Leonard Herget

* 6. 11. 1741, Andělská Hora (Karlovy Vary), Česká republika (Czech Republic)
† 1. 10. 1800, Praha, Česká republika (Czech Republic)
pedagog, architekt, stavitel, filozof, správní úředník, geometr

 

pohlaví: muž

NK AUT: mzk2002140152

poznámka:
Jinak též František Antonín Leonard Hergett

Franz Anton Leonard Herget

Franz Herget po absolvování gymnázia studoval nejdříve na teologické a poté na filozofické fakultě pražské univerzity. Rovněž navštěvoval přednášky na technice. Po smrti profesora Schora byl v roce 1767 jmenován ve věku 26 let profesorem inženýrských věd na Stavovské inženýrské škole v Praze. Součástí výuky byla aritmetika, geometrie a trigonometrie. Od roku 1784 vyučoval praktickou matematiku na filozofické fakultě Karlovy univerzity. Patřil k expertům na techniku staveb. Řídil opravu Karlova mostu po povodni r. 1784. Účast na přestavbě Norbertina pro potřeby Ústavu šlechtičen. Účast na budování Všeobecné nemocnice na Karlově náměstí. Kolem roku 1780 založil na Malé Straně v Praze na břehu Vltavy nedaleko Karlova mostu cihelnu. Její budovy stojí dodnes a jsou památkově chráněny. Cihly z Hergetovy cihelny se vyráběly s vtisknutým reliéfem s písmeny A H na ložné ploše. V roce 1788 byl jmenován vrchním stavebním ředitelem v Čechách. Na jeho nařízení byla zbořena Betlémská kaple v Praze. Na technice působil až do své smrti. Dlouhá léta údajně bydlel v domě naproti Betlémské kapli. Snad i to důvodem, proč nezabránil jejímu zboření.

Franz Anton Leonard Herget

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
???? - ????   Gymnázium, Praha
???? - ????   Stavovská inženýrská škola, Praha, Schor Jan, *1686
1763 - 1764   Universita Karlo Ferdinandova, Praha, teologie
1763 - 1764   Universita Karlo Ferdinandova, Praha, filozofie
1763 - 1764   Universita Karlo Ferdinandova, Praha, matematika a fyzika

Franz Anton Leonard Herget

rok od - do   instituce, obec, poznámka
1766 - 1800   Praha, Praha, trvalý pobyt, tvůrčí a pedagogická činnost. Od r. 1766 pedagogem na Stavovské inženýrské škole, kde vystřídal svého učitele Jana Ferdinanda Schora. Členem Navigační komise pro splavnění řeky Vltavy. Od r. 1788 členem Vlastenecké hospodářské společnosti. Od r. 1788 vrchním stavebním ředitelem v Čechách. Oprava Karlova mostu po povodni r. 1784. Systém kanalizace Prahy. Zpracování josefínského katastru. Generální mapa silnic, pošta mýt v Čechách. Budování Všeobecné nemocnice na Karlově náměstí. Podílel se na zboření Betlémské kaple.

Franz Anton Leonard Herget

rok od - do   student, škola, obec
???? - ????   Pavíček František, *1776, Stavovská inženýrská škola, Praha

Franz Anton Leonard Herget

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1984   Česká architektura v proměnách dvou století 1780-1980, Státní pedagogické nakladatelství, n.p., Praha
encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  2006   Nová encyklopedie českého výtvarného umění (Dodatky), Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
průvodce
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2005   Pražský industriál (Technické stavby a průmyslová architektura Prahy), Výzkumné centrum průmyslového dědictví ČVUT, Praha